Megszépül a Blaha Lujza tér, amiatt sokáig nehéz lesz arra közlekedni

Hírek2021. júl. 12.MTI

Megkezdődtek hétfőn a felújítási munkálatok a főváros egyik legforgalmasabb csomópontjában, a Blaha Lujza téren. Az első ütemben az aluljáró födémjét szigetelik, ezért 10-12 hétig komolyabb forgalomkorlátozásra kell számítani a csomópontban. A tér várhatóan 2022 végére újul meg.

Az aluljárót felülről újraszigetelik, és emiatt a Rákóczi úton és a Nagykörúton is irányonként egy-egy forgalmi sávot le kell zárni. A Rákóczi úton fennmarad a 2x2 sávos forgalom az autóknak, a buszközlekedést lámpaprogrammal, illetve elsőbbségadás biztosításával segítik. A Nagykörúton az első 10-12 hétben csak 2x1 sávon lehet majd közlekedni. Az érintett szakaszon megszűnik a kerékpársáv.

A forgalomkorlátozás alatt a főváros felfüggeszti a VII. kerületben a forgalomcsillapítás egyes részeit, így a Wesselényi utca és a Dohány utca teljes hosszában átjárható lesz a Károly körút és a Nagykörút között.

A nagykörúti villamosok közlekedését nem kell korlátozni, a vágányok alatt ugyanis már korábban, a villamosvonal rekonstrukciójakor elvégezték a szükséges munkákat.
   
Az építkezés végén a tér zöldebb lesz, akadálymentessé válik a csomópont, lesz nyilvános vécé, és megteremtik a Rákóczi úti és a Népszínház utcai villamosok bekötésének lehetőségét is - közölték korábban. 
 
A felrobbantott Nemzeti Színház emlékére a burkolatba gravírozzák az épület alaprajzát, és a színházi ülőhelyekre utalva bordó köztéri székek is lesznek a téren. A színházi emlékművet felújítják és áthelyezik a tér központjába.

A projekt teljes költsége 3,47 milliárd forint.