Megszólalt az MNB - Ha kell, beavatkoznak a pénzügyi piacok stabilitásáért

Hírek2022. márc. 1.MTI

Szükséges esetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az eszköztár minden elemével beavatkozik a hazai pénzügyi piacok stabilitásának biztosítása érdekében; a jegybank szorosan monitorozza a helyzetet, és minden pillanatban készen áll a beavatkozásra - válaszolta a jegybank az MTI megkeresésére kedden.

Hozzátették, a jelenlegi pénzpiaci folyamatokat az egész régióban külső hatások, egy rendkívüli háborús konfliktus következményei alakítják.

A koronavírus-járványt követő helyreállási időszak adatai bizonyították, hogy a magyar gazdaság fundamentumai erősek - szögezték le.

"Az MNB egyértelmű célja, hogy a geopolitikai körülmények miatt megemelkedett kockázatok ne veszélyeztessék hazánk ár- és pénzügyi stabilitását. A pénzpiaci mozgások fundamentálisan nem indokoltak, de növelik a fölfelé mutató inflációs kockázatokat." - írták.

A régiós devizák mind gyengültek kedden, a forint újabb történelmi mélypontra gyengült, egy euró 379 forint felett is volt délután, majd 375,50 forintig erősödött az árfolyam 15 órára.