Brutális esés a tőzsdéken, 20 százalék feletti mínuszban az OTP

Elemzések2022. márc. 1.HP

Az orosz ukrán fejlemények hatására drasztikus esések láthatók világszerte. A magyar részvénypiac különösen gyengén teljesít, ami az OTP részvények 21,5 százalékos esésével magyarázható. A forint új történelmi mélypontra esett, 380 forint közelében mozog az euró/forint árfolyam. Valamennyi régiós deviza gyengül.

Óriási vérfürdő van a hazai és nemzetközi tőzsdéken, miután az orosz-ukrán tűzszünettel kapcsolatos tárgyalások egyelőre eredménytelenek, illetve Oroszország fokozza a katonai csapások intenzitását Ukrajnában, illetve Kievben. Emellett az Oroszországot érintő szankciók lassítják mind az orosz gazdaság, mind a világgazdaság növekedését.

A német, a francia és a brit részvényindexek 4 százalékos mínuszt mutatnak. A magyar BUX index 11 százalékot zuhant. Az OTP részvények 21,5 százalékot estek a keddi nap folyamán.

A befektetők alapvetően minden olyan bankot és vállalatot adnak, amely orosz és ukrán érdekeltséggel rendelkezik. Az OTP Csoportnak Oroszországban és Ukrajnában is van leánybankja. E két leánybank adja a bankcsoport hitelállományának több mint 8 százalékát.

A MOL és a Richter 5,5-5,5, míg a defenzívnek számító Magyar Telekom 3 százalékot süllyedt.

Az európai és az amerikai tőzsdéken is alapvetően a bankpapírok teljesítenek a leggyengébben.

A forint új történelmi csúcsra gyengült. Az euró/forint árfolyam 380 forint közelében jár. A lengyel zloty és a cseh korona is lendületesen gyengült a nap folyamán.