Megszólalt Merkel az oroszokkal kapcsolatban

Hírek2021. jún. 20.MTI; Euronews

Angela Merkel szerint jó, hogy Biden visszahozta az együttműködés szellemiségét a nemzetközi kapcsolatokba. Követve a példáját párbeszédet kell fenntartani Oroszországgal -mondta. Emmanuel Macron óvatosságra int a határnyitásokkal kapcsolatban.

Megszólalt Angela Merkel német kancellár a Biden – Putyin találkozó kapcsán az Emmanuel Macron francia elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Szükség van az EU-orosz párbeszédre

Kiemelte, hogy hiába jelent Oroszország jelentős biztonsági kockázatot, fenn kell tartania az Európai Uniónak a vele folytatott párbeszédet, még az ukrajnai és a szír konfliktus miatti nézeteltérések ellenére is – írja az Euronews.

Amikor Joe Biden amerikai elnök találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és nyílt párbeszédet folytat vele, akkor fontos, hogy mi az európai oldalon ugyanezt csináljuk

-fogalmazott.

A német kancellár örül hogy visszahozta Biden az együttműködés szellemiségét a nemzetközi kapcsolatok világába.

Törökországgal is terhelt az EU kapcsolata

Elmondta, hogy nemcsak Oroszországgal, hanem Törökországgal is terhelt az EU kapcsolata. A törökökkel Szíria, Líbia és a migráció jelenti a fő töréspontot.

Ciprus és Görögország Törökországhoz fűződő viszonya is befolyásolja az uniós stratégiát – tette hozzá Emmanuel Macron.

A francia elnök a határnyitásokról is beszélt, szerinte jobban össze kéne hangolni azokat, és óvatosabbnak kéne lenni. Üzenete elsősorban azoknak az országoknak szólt, amelyek a turizmus felpörgetésének reményében korábban megnyitották a határaikat.

Mindketten egyetértettek abban, hogy továbbra is óvatosnak kell lenni a járvánnyal kapcsolatban, ugyanis az még nem ért teljesen véget, és ébernek kell lenni, hogy meg lehessen akadályozni az új mutánsok tömeges elterjedését.