Nagyon tartanak a japánok az olimpiától, csak 5 százalék a lakosság átoltottsága

Hírek2021. jún. 20.Sz.A.

Nagyon alacsony, mindössze 5 százalékos a japán lakosság átoltottsága az olimpia kezdése előtt egy hónappal, a japán kormány egészségügyi főtanácsadója ismét a sportesemény megtartása "abnormális" a járvány közepén. A legutóbbi felmérések szerint a lakosság több mint 80 százaléka sem támogatja az olimpiai játékok mostani megrendezését.

Az olimpiai játékok kezdése előtt egy hónappal még mindig nagyon magas a sportesemény elutasítottsága Japánban. A szigetország lakosságának mindössze 5 százaléka kapta meg mindkét oltását, egészségügyi vezetők a járvány negyedik hullámának elszabadulásától tartanak. A lakosság zöme az Olimpia törlése vagy újabb elhalasztása mellett van.

Több mint 100 ezren érkeznek a tokioi olimpiai játékokra, és a japán egészségügyi vezetők a járvány felfutásától tartanak. A japán kormány egészségügyi főtanácsadója, Shigeru Omi a napokban úgy nyilatkozott, hogy "abnormális" olimpiát rendezni a járvány közepén, miközben nagyon alacsony az átoltottság.

A befolyásos The Lancet egészségügyi globális lap szerint kockázatos a sportesemény megrendezése, és erős kritikát fogalmazott meg, amiért az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem foglal egyértelműen állást a kérdésben - írja az AP hírügynökség.

A japán egészségügyi főtanácsadó 26 fős szakértői csapata azon az állásponton van, hogy a járványügyi kockázatok miatt ne engedjenek be szurkolókat az olimpiára, ne csak külföldről, de belföldről sem.

Lapinformációk szerint a japán kormány a jövő héten ad ki állásfoglalást arról, hogy hányan vehetnek részt a sporteseményeken, és 10 ezer főben maximálnák a szurkolók és résztvevők számát az egyes sport és kulturális eseményeken.

A legutóbbi felmérések szerint a lakosság zöme, több mint 80 százaléka elutasítja az olimpia mostani megrendezését, a többség a törlés, illetve az újabb halasztást pártolná. Megrendezés esetén is a többség úgy nyilatkozott, hogy semmiképp ne engedjenek be szurkolókat a sporteseményekre.

Ha Tokió esetleg mégis lefújná a sporteseményt, amire most már nem sok az esély, akkor komoly kártérítést kellene fizetnie a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. 

Japán eddig hivatalosan 15,4 milliárd dollárt fordított az olimpia megrendezésének előkészületeire, de a valós összeg ennek akár a duplája is lehet. A NOB akár 3-4 milliárd dollár közvetítési díjtól is eleshet a játékok törlése esetén.

A közvetítési jogok és a szponzori bevételek adják a NOB bevételének több mint 90 százalékát.

Japánban a Dentsu marketing óriásvállalat eddig 3 milliárd dollár támogatást tudott összegyűjteni japán szponzoroktól az olimpia támogatására.