Megszólalt Putyin a Wagner felkelésről

Hírek2023. jún. 24.Sz.A.

Kést szúrtak a hátunkba, mindenki megkapja a büntetését, aki Oroszország egysége ellen fordul - monta televíziós beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Vlagyimir Putyin televíziós beszédében hangsúlyozta, hogy Oroszország fegyveres felkeléssel néz szembe, hazaérulásnak evezte a Wagner-csoport akcióját, melynek során elfoglalták Rosztov városának egyes pontjait - írja a BBC.

Mint mondta, hazaárulást követnek el a lázadásban részt vevők, akik a saját népüket árulják el, és a lázadás hátba döfte Oroszországot.

Hangsúlyozta, hogy megvédik az orosz embereket, és felelősségre vonják azokat, akik részt vesznek a fegyveres felkelésben.

Felszólította a Wagner-katonákat, hogy azonnal tegyék le a fegyvert és ne vegyenek részt az árulásban.

Putyin szerint minden lázadás csapás Oroszországra, és azok, akik tudatosan az árulást választják, felelni fognak a tetteikért.

Mint mondta, lépéseket tesznek, hogy stabilizálják a helyzetet Rosztovban.

A háborúra utalva kijelentette: ebben a csatában az orosz nép sorsa dől el, ezért is szükséges az összefogás és az egység, félre kell dobni mindent, ami ezt gyengíti, mert a belső viszályt a külső ellenségek kihasználhatják

Jevgenyij Prigozsin még pénteken bejelentette, hogy csapatait orosz rakétacsapás érte, amiért bosszút állnak, ezért több pontot elfoglaltak Rosztov és Voronyezs városában, Rosztovban bekeríthették a katonai bázist. Céljuk a moszkvai katonai vezetés elmozdítása.

A Moszkva felé vezető M4-es autópályát - ahol a Wagner csoport konvoja haladhat - lezárták, Moszkvában terrorellenes intézkedéseket vezettek be.

December óta több mint 10 ezer Wagner katona veszthette életét, legnagyobb részük Bahmut ostroma idején.

Jevgenyij Prigozsin több alkalommal is kifakadt az ellátási problémák és az orosz védelmi minisztérium hibái miatt, majd pénteken megkérdőjelezte a háború orosz indokait is. Szerinte a háború igazi oka Szergej Sojgu védelmi miniszter személyes ambíciója.

Prigozsin ellen elfogatóparancsot adott ki az FSZB orosz biztonsági szolgálat.