Moszkva arra kéri a Wagner-katonákat, hogy ne vegyenek részt a lázadásban

Hírek2023. jún. 24.Sz.A.

Az FSZB orosz biztonsági szolgálat megpróbálja leválasztani az állítólagos orosz rakétacsapásban meghalt zsoldosok miatt bosszút hirdető Prigozsinról a katonáit.

Az FSZB szerint Prigozsin állításai egy egyveres konfliktus kezdetét jelentenék orosz földön, és tetteivel hátbaszúrta azokat az orosz katonákat, akik a fasisztapárti ukrán csapatok ellen harcolnak.

Felszólították a zsoldosokat, hogy ne kövessenek el helyrehozhatatlan hibákat, és állítsanak meg minden olyan akciót, amely az orosz emberek ellen irányul, és ne teljesítsék Prigozsin parancsait.

A Reuters szerint Vladimir Alekszejev orosz tábornok egy videóban kérte Prigozsint, gondolja meg magát. Csak az orosz elnök dnthet arról, kik vezethetik az orosz haderőt, nem lehet ebbe a jogkörébe beavatkozni - mondta.

Szergej Szurovikin tábornok, akit korábban Prigozsin még dicsért, azzal érvelt, hogy "az ellenség csak arra vár, hogy a belpolitikai helyzet romoljon Oroszországban".

Felszólította Prigozsint, hogy adja meg magát, és engedelmeskedjen az Orosz Föderáció elnökének, mielőtt még túl késő lenne. Megkérte, hoy állítsa le a hadoszlopot, és csapatai térjenek vissza az eredeti bázisukra.

Prigozsin eddig nem kritizálta Putyin elnököt, de a katonai vezetést több alkalommal is, most azzal vádolta az orosz haderőt, hogy a Wagner csoport több tagját is megölték egy rakétacsapásban.

Pénteken a háború megindításának orosz indokait is cáfolta, amiért önmagában is börtönbüntetés járhat.

Prigozsin szerint nem volt szükséges a háború megindítása, Ukrajna demilitarizáslása és nácítlanítása, valójában Szergej Sojgu védelmi miniszter másodszorra is meg akarta kapni az Oroszország Hőse kitüntetést.

Prigozsin csapatai elfoglaltak Rosztov városában több pontot is, és tankokkal elindultak az észak felé vezető M4 autópályán, hogy megbosszulják a Wagner csoportot ért állítólagos orosz katonai rakétacsapást.

A Wagner-vezető ellen elfogatóparancsot adott ki az FSZB.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt éjjel-nappal informálja a katonai biztonsági szolgálat a kialakult helyzetről.