Megtaláltak egy hajót, amiről úgy hitték, a Bermuda-háromszögben tűnt el

Hírek2020. feb. 16.Növekedés.hu

Az SS Cotopaxi nevű hajó 1925-ben tűnt el és évtizedekig úgy hitték, a hírhedt Bermuda-háromszög okozta vesztét. A rejtély még Steven Spielberg rendezőt is megihlette. A tudósok közel 95 év után azonosították a roncsot.

Közel egy évszázad elteltével azonosították idén januárban a kutatók az elveszett SS Cotopaxi nevű hajót, melyről úgy hírlett, a Bermuda-háromszög nyelte el. A hajómaradványt a floridai St. Augustine közelében találták meg az óceán mélyén. Bár a szakemberek tudtak a roncsról (először az 1980-as években fedezték fel), de azt nem tudták, hogy melyik hajóhoz tartozhat – olvasható a CNN oldalán.

Michael Barnette, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) biológusa már egy ideje azon dolgozott, hogy beazonosítsa a roncsot. Nevéhez egyébként tucatnyi hajóroncs és lezuhanó repülőgép azonosítása fűződik.

Az SS Cotopaxi teherhajó 1925 novemberében a dél-karolinai Charlestonból tartott Havanna irányába, amikor 32 emberrel a fedélzetén eltűnt.

A hajó útja a Bermuda-háromszögön át vezetett, ráadásul nyom nélkül tűnt el, így az emberek meg voltak győződve róla, hogy a Bermuda-háromszög okozhatta a vesztét, amely a hajók különös eltűnéséről vált ismertté.

A rejtély még Steven Spielberg rendezőt is megihlette, aki a Harmadik típusú találkozások című filmjében a Cotopaxi után nevezett el egy hajót. Michael Barnette szerint a Cotopaxi elsüllyedéséhez sokkal hétköznapibb okok vezettek, például a hanyagság és a rossz időjárás.

Feltételezése szerint a hajó végzetét végül egy hatalmas trópusi vihar okozhatta.

A hajó valószínűleg nem volt megfelelően felszerelve vihar ellen, a vihar során a víz pedig könnyen bejuthatott a hajóba. A szakértő vizsgálata továbbá azt is kimutatta, hogy St. Augustine közelében a hajó még leadhatott egy vészjelzést, mielőtt elsüllyedt volna.