Megtartotta éves küldöttgyűlését a Magyar Közgazdasági Társaság

Hírek2021. máj. 27.Növekedés.hu

A járványhelyzetre tekintettel online módon tartotta meg éves küldöttgyűlését az idén 127 éves Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) május 21-én, pénteken.

Az 1894-ben alapított közhasznú egyesület a maga 26 tematikus szakosztályával, 16 megyei szervezetével és mintegy három és félezer tagjával a hazai közgazdászok legnagyobb szakmai közössége.Az MKT megyei szervezeteinek és szakosztályainak küldöttei 98 százalékos részvétel mellett, egyhangúlag fogadták el az egyesület 2020. évi beszámolóját és idei pénzügyi tervét.

Hegedüs Éva, az MKT főtitkára, a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója szóbeli tájékoztatójában kiemelte, hogy a társaság gyorsan és rugalmasan volt képes alkalmazkodni a pandémia okozta kihívásokhoz: konferenciáit, szakmai rendezvényeit – köztük a közgazdász-vándorgyűlést is – az online térbe helyezte át, így azokat a társaság tagságán túl a gazdaság ügyei iránt érdeklődő közvélemény és a határainkon túl élő magyar közgazdász
közösség is térítésmentesen figyelemmel követheti az MKT YouTube- és podcastcsatornáján egyaránt.

Hegedüs Éva hozzátette, hogy a társaság YouTube-csatornáján ma már mintegy 90 szakmai előadás, konferencia vagy kerekasztal-beszélgetés tekinthető meg az elmúlt hónapokból.A Magyar Közgazdasági Társaság Elnöksége a járványhelyzet okozta kockázatokat és bizonytalanságokat mérlegelve úgy határozott, hogy az 59. Közgazdász-vándorgyűlést 2021. szeptember 23–24-én a tavalyihoz hasonlóan hibrid formában, élő internetes közvetítéssel,minden érdeklődő számára ingyenesen nézhető  formában rendezi meg – jelentette be a küldötteknek Pleschinger Gyula.

A Magyar Közgazdasági Társaság elnöke emlékeztetett rá, hogy a tavalyi, ugyancsak online konferencia élő közvetítését mintegy 11 és félezren követték figyelemmel, és a tanácskozás plenáris és szekcióelőadásainak videóit összesen csaknem 20 ezren tekintették meg.Pleschinger Gyula tájékoztatta a küldötteket arról a gazdaságpolitikai javaslatcsomagról is, amelyet az MKT küldött a közelmúltban a döntéshozóknak a magyar gazdaság újraindítására a pandémia utáni időszakban.

A javaslatokat Matolcsy György jegybankelnöknek, Varga Mihály pénzügyminiszternek, miniszterelnök-helyettesnek, Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek, Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszternek, Nagy István agrárminiszternek és Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek juttatta el a Magyar Közgazdasági Társaság.