Megugrik a francia atomerőművek áramtermelése

Hírek2024. ápr. 4.F. P.

Javítási munkálatok miatt sok francia atomreaktor állt 2022-ben, de már haladnak a munkák, és folyamatosan nő a termelés: jövőre már teljes gőzzel mehet az üzem.

Az Electricite de France (EDF) azt tervezi, hogy idén és jövőre jócskán megnöveli atomerőműveinek áramtermelését, miután eddig korróziós problémák kezelése miatt messze nem tudtak teljes kapacitással működni az erőművek. A tavalyi 320 terawattórával szemben jövőre már 350-et szeretnének elérni, idén pedig valahol a kető között, miközben a tavalyi is egy komoly ugrás volt a 2022-es évhez képest, amikor 279 terawattórát termeltek a Bloomberg szerint. 

A tavalyi termelésnövekedés nagy segítség volt az európai árampiacon, mivel sikerült általa pótolni azt a veszteséget, amit a német atomerőművek kissé elhamarkodott bezárása jelentett. A francia reaktoroknál, melyek már nem fiatalok, a gőznyomás okozta korrózió lépett fel a csövekben, melyeket ezért cserélni kell. 

A munka folyamatosan halad, és úgy látjak, hogy 2025 végére mind az 56 reaktornál lezalik, párhuzamosan egy teljes átvizsgálással. Az EDF egyúttal tanulmányozza, hogy a hatékonyság növelésével hogy tudnak több áramot termelni reaktoronként. Úgy gondolják, hogy a 900, illetve 1300 megawattos reaktorok teljesítményét 4-5 százalékkal lehetne még növelni 2028-ig.