MEGVÁLASZTOTTÁK A LEGSZEBB ÚJ BANKJEGYEKET

Hírek2018. feb. 27.Növekedés.hu

Az idei regionális versenyen az ázsiai Örményország és Kirgizisztán bankjegyei kerültek a dobogó első helyére, a Reconnaissance összesítése alapján. A nyertes bankjegyeknek kiemelkedő teljesítményt kell nyújtaniuk többek között a dizájn és a hamisíthatatlanság területén is. A legfontosabb feltétel az volt, hogy kombinálni tudják a vizuális művészetet a biztonsággal, különös hangsúlyt fektetve arra, hogy a bankjegyek a kibocsátó ország kulturális örökségét is hűen tükrözzék.  

 Az egyik nyertes az örmény 500 dram bankjegy lett, amelyet 2017 végén bocsátották ki. A zsűri szerint itt a legmagasabb szintű a biztonság és a kiemelkedő tervezési technikák kombinációja. A dizájn Noé bárkájának bibliai története köré épül, a háttérben az Etchmiadzin-kolostor és az Ararat-hegység szerepel. Az Ararat-hegység az örmények szerint a bárka végleges pihenőhelye volt. A bankjegy másik oldala azt mutatja amint az emberek és az állatok elhagyják a biztonságot nyújtó bárkát. A készpénz számos biztonsági újítást tartalmaz, amelyet igyekeztek a dizájn témájával összekapcsolni a tervezők. Például a bárkán és az 500-as feliraton is háromdimenziós köröket, ábrákat rejtettek el, de arany-zöld színváltakozás és vízjel is került a bankjegyekre.

 A másik díjazott a 2000 szom bankjegy, amelyet 2017 novemberében bocsátották ki, hogy megünnepeljék a Kirgiz Köztársaság függetlenségének 25. évfordulóját, egyben a nemzeti valutája létrehozását. A pénz arculatának fontos eleme a kirgiz nép és az ország gyönyörű, ámde vad élővilága. Ha alulról felfele haladva olvassuk a bankjegyet, akkor elénk tárul Kirgizisztán történelme – az ókortól a modern időkig. A biztonságot itt sem bízták a véletlenre. A bankjegyen ugyanúgy megtalálhatóak a háromdimenziós és animált ábrák, továbbá egy olyan csík, amely további vizuális effekteket tartalmaz. Ezenkívül ez az első olyan készpénz, amely a 25-ös számot kirgiz nemzeti mintává tudja változtatni. ( Forrás )