Megvan a várt felminősítés - végre lépett a Standard & Poor’s!

Hírek2019. feb. 16.Növekedés.hu

Markánsan javultak a magyar növekedési és egyensúlyi mutatók, nem is maradt el a várva várt felminősítés.

Szakértők szerint már az lett volna a csoda, ha idén egyik hitelminősítő se javít Magyarország osztályzatán, de így is kellemes meglepetésként érkezett a hír: február 15-én, péntek este BBB/A-2-re módosította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását a Standard & Poor's, majdnem két és fél év után. Hozzá kell tenni, valamit lehetett sejteni, hiszen a hét közepén Londonban tárgyalt Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár, és azt nyilatkozta:

a nagy nemzetközi hitelminősítők is elismerték, hogy transzparensek és megbízhatóak a gazdasági mutatóink.  

Az S&P-nél egyébként 2017 óta pozitív kilátás volt érvényben a magyar osztályzatra, és most stabil kilátást rendelt az új BBB osztályzat mellé. Az indoklásban kiemelték, hogy

Magyarország hat éven át kiemelkedő növekedést ért el,

ugyanakkor az államadósság és a külső adósságállomány is csökkent a bruttó hazai termék (GDP) arányában.Ráadásul a magyar gazdaság külső fizetési pozíciója erőteljes, a nettó külső adósságráta tavaly a GDP 10 százaléka alá süllyedt a 2010-ben mért 55 százalékról. Az elemzés kiemeli, jóllehet a magyar folyómérleg-egyenleg többlete már csökken, a cég várakozása szerint azonban a lebegő árfolyamrendszer és a továbbra is alacsony munkaköltség legalább középtávon fenntartja a magyar gazdaság külső versenyképességét.

A hitelkiáramlás jelenlegi gyorsulását nettó alapon hazai források táplálják, bár fontos tényező, hogy bruttó bázison számolva a magyar bankrendszer nem rezidens forrásokból eredő nagybani finanszírozása is növekszik – írja az S&P elemzésében. Mint hozzáteszi, a következő két évben – többek között –  

akkor jöhet további felminősítés, ha a kormány többletes költségvetést tud összehozni.

A cég szerint a magyar bankok tőkeellátottsága jó, tevékenységük nyereséges.

A hazai elemzők közül Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az S&P hitelminősítő döntése után az MTI kérdésére kiemelte: indokolt és várható volt a felminősítés, amire már korábban is sor kerülhetett volna. A napokban Virovácz Péter, az ING elemzője is úgy vélte: teljesítettük a felminősítés feltételeit, a pénzügyi stabilitás javult a legutóbbi felülvizsgálat óta.

A három nagy hitelminősítő 2016-ban javította befektetésre ajánlott kategóriába Magyarország adósminősítését, 2017-ben és 2018-ban azonban egyikük sem emelte a besorolásunkat.