Megvan, ki kapja idén a matematikai Oscart, az Abel-díjat - 257 millió a díj

Hírek2023. márc. 22.MTI

Az Abel-díjat, melynek névadója Niels Henrik Abel 19. századi norvég matematikus, 2003 óta adják át évente.

A 74 éves argentin Luis Caffarelli nyerte el idén a matematikai kiválóságot jutalmazó Abel-díjat a parciális differenciálegyenletekkel kapcsolatos munkásságáért - számolt be róla szerdán a The Guardian

Caffarelli az első dél-amerikai matematikus, aki megkapja a világ egyik legrangosabb matematikai díjának számító elismerést. A díjat május 23-án Oslóban adják át.

A Norvég Tudományos Akadémia által odaítélt Abel-díjat, amely 7,5 millió norvég koronával (257 millió forinttal) jár, gyakran a Nobel-díj megfelelőjeként emlegetik, ugyanis annak nincs matematikai kategóriája.

Caffarelli Buenos Airesben született és nőtt fel. 1972-ben a Buenos Aires-i Egyetemen doktorált, majd az Egyesült Államokba költözött. Jelenleg Austinban a Texasi Egyetem professzora. Öt évtizede vezető szerepet tölt be a parciális differenciálegyenletek tanulmányozásában.

A parciális differenciálegyenletek a folyamatos változással járó egyenletfajták közé tartoznak, amelyeket a tudósok a természeti világ modellezésére használnak. A jól ismert fizikai vagy emberi viselkedést modellező szinte minden egyenlet parciális differenciálegyenlet.

Az Abel-díjat odaítélő testület szerint Caffarelli munkássága úttörő jelentőségű, és eredményei "gyökeresen megváltoztatták a nemlineáris parciális differenciálegyenletek széleskörű alkalmazásainak megértését".

Caffarelli ezeknek az egyenleteknek a matematikai konzisztenciáját tanulmányozza, arra keresi a választ, hogy értelmes leképezései-e a valóságnak.

Helge Holden, az Abel Bizottság elnöke hangsúlyozta: "a matematika olyan, mint egy svájci bicska: ugyanazt az eszközt sokféle probléma megoldására lehet használni. A Caffarelli által kifejlesztett eszközöket sokféle problémára alkalmazták, a természetet leíró egyenletektől kezdve a pénzügyi matematikáig".

A tudós elmondta, hogy nagyon örül a díjnak. Megfogalmazása szerint a parciális differenciálegyenletek a tudományban fontos szerepet játszanak, az egyenletek és azok alkalmazásai folyamatosan fejlődnek.

Matematikusként Caffarelli rendkívül termékeny, már 320 tanulmánya jelent meg, és évente továbbra is számos tanulmányt publikál. Több mint 130 tudóssal közösen is jegyzett tanulmányokat, és doktori hallgatókat is mentorál. Egy fiatalabb munkatársa, Alessio Figalli 2018-ban elnyerte a Fields-érmet, amelyet 40 év alatti matematikusok kaphatnak meg.

Caffarelli felesége, az argentin Irene Martínez Gamba ugyancsak matematikus, a számítástudományok és a mérnöki tudományok professzora a Texasi Egyetem austini intézményében.

Az Abel-díjat, melynek névadója Niels Henrik Abel 19. századi norvég matematikus, 2003 óta adják át évente. A díjat többek közt három kiváló magyar tudós, Lax Péter (2005), Szemerédi Endre (2012) és Lovász László (2021) is megkapta.