Megvan, ki lesz a brit miniszterelnök

Hírek2022. okt. 24.MTI

Rishi Sunak volt pénzügyminisztert választotta a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója a párt új vezetőjévé - jelentette be hétfő délután Sir Graham Brady, a vezetőválasztási folyamatot irányító tory frakciótestület, az 1922 Bizottság elnöke.

A választási eredmény azt jelenti, hogy Sunak lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

Brady hivatalos bejelentése előtt néhány pillanattal Sunak egyetlen riválisa, Penny Mordaunt volt védelmi miniszter közölte, hogy visszalép.

Liz Truss jelenlegi miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről, miután az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része ellene fordult.

Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszter távozik londoni otthonából 2022. október 24-én. Sunak előző napon bejelentette, hogy indul a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási versenyében. Rishi Sunak a lehetséges pályázók közül elsőként szerezte meg az induláshoz minimálisan előírt száz alsóházi tory frakciótag támogatását. Liz Truss brit miniszterelnök október 20-án mondott le a párt vezetéséről. (MTI/EPA/Andy Rain)

Távozása miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti, de utódja hivatalba lépéséig - amely várhatóan még hétfőn, legkésőbb kedden megtörténik - Truss ellátja a kormányfői teendőket.