Megvan, kit választottak a Budapesti Műszaki Egyetem élére

Hírek2024. jún. 11.Növekedés.hu

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) huszonnyolc tagú Szenátusa 2024. június 10-én ült össze, hogy meghallgassa a rektori tisztségre pályázók 10-10 perces előadását és titkos szavazással döntsön a pályázatokról.

A két pályázó Kiss Rita, akadémikus, egyetemi tanár, a BME Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék vezetője és Charaf Hassan, egyetemi tanár, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja volt - írja a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem.

A legtöbb szavazatot Charaf Hassan kapta.

A rektori tisztséget 2021-től betöltő Czigány Tibor akadémikus, egyetemi tanár a hároméves megbízatása lejártával nem indult újra a tisztségért.

A rektori megbízás ellátására szóló pályázati kiírás, a BME Szenátus március 18-i ülésén hozott döntést követően, 2024. március 28-án jelent meg a BM Közszféra Állásportálján.

A két jelölt pályázata április végén lett nyilvános, a Rektori Kabinet honlapján most is elérhetők

A Szenátus döntését megelőzően a pályázók kari tájékoztatókon, a Szenátus bizottságai előtt és összegyetemi fórumon is ismertetették terveiket.

Kiss Rita és Charaf Hassan május 30-án, teltházas egyetemi fórumon mutatták be a pályázataikat, ahol mintegy 500 munkatárs hallgatta meg 15 perces előadásaikat és ezt követően több mint két órán keresztül válaszoltak a pályázók a résztvevők kérdéseire. 

A rektori kinevezéshez szükséges a fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztérium egyetértése, majd a miniszter javaslatára a Köztársasági Elnök nevezi ki rektorrá a jelöltet.