Megvan, melyik uniós ország küzdötte le elsőként a koronavírus-járványt

Hírek2021. márc. 30.Sz.A.

A félmilliós lakosságú Máltán a magas átoltottsági szint miatt rekordalacsony szintre esett a napi új esetszám.

Málta lehet az első ország az Európai Unióban, amely elmondhatja, hogy a leghamarabb sikerül leküzdenie a Covid- járványt. A koronavírussal diagnosztizált új esetek száma tegnap az idén mért rekordalacsony szintre esett, 55 főnél állapították meg a vírust, és két idős lakos hunyt el.

Tegnapig 186 ezer embert oltottak be, közülük 52 ezren már a második dózis vakcinát is megkapták.

Ilyen alacsony esetszám utoljára tavaly karácsonykor volt - írja a Times of Malta, amely közölte a legfrissebb adatokat. Málta a gyors oltás megszervezése mellett a tesztelések miatt is jól haladt a vírus elleni védekezésben: eddig több mint 800 ezer tesztet végzett el eddig, ami a lakosság számához (502 ezer fő) képest magas szám. Egyetlen nap alatt közel 2100 tesztet végeztek el még most, a járvány lecsengésének ideje alatt is.

A koronavírushoz köthető elhunytak száma 390 fő, az eddig diagnosztizált fertőzötteké pedig 28 ezer. Charmaine Gauci országos tisztifőorvos szerint azonban továbbra is nagyon óvatosan kell viselkedni, nem szabad hátradőlni, hogy tudják tartani az eddigi eredményeket.

A turizmus visszaesése miatt a szigetországban tavaly recesszió volt, a második negyedévben kétszámjegyű zuhanást regisztráltak, de a második félévben már egy erős visszakapaszkodás látható:8 százalékos növekedés a 3. negyedévben, közel 4 százalék az utolsó negyedévben.

A foglalkoztatási adatokban is látszik a javulás: a lakosság 74 százaléka dolgozik, a munkanélküliség pedig 4,4 százalékos szintre mérséklődött tavaly év végére.

Kérdéses azonban, hogy mikor indulhat be a nemzetközi, ezen belül is főleg az európai turizmus, ami döntő jelentőségű a szigetország gazdaságában.