Menesztenék a német egészségügyi minisztert a használhatatlan kínai maszkok miatt

Hírek2021. jún. 7.Euronews

Egyre nő a nyomás a német egészségügyi miniszteren: a kereszténydemokrata Jens Spahnról nemcsak az derült ki a Der Spiegel tényfeltáró cikke nyomán, hogy tavaly egymilliárd euróért gyakorlatilag használhatatlan maszkokat szerzett be Kínából, de az is, hogy munkanélkülieknek, hajléktalanok és fogyatékkal élőknek osztogatná szét - írta meg az Euronews.

A német egészségügyi miniszter ugyanis nem megsemmisíteni akarta, hanem munkanélkülieknek, hajléktalanoknak és fogyatékkal élőknek osztogatta volna szét a kínai maszkokat. Ezeket tavaly tavasszal szerezte be a szaktárca, és az akkor érvényes uniós szabályok szerint már akkor sem lehetett szabadon forgalomba hozni őket, csak laborvizsgálatok után.

Ehhez az egészségügyi minisztérium alá tartozó gyógyszerészeti intézet kidolgozott egy, a tesztelést lerövidítő eljárást, amelyhez azonban a maszkok biztonságáért felelő munkaügyi minisztérium nem járult hozzá. Ilyen esetben a maszkokat el kell zárni, csak vészhelyzet esetén, nagyon kivételes esetben szabad használni őket, a szavatosság lejárta után pedig meg kell őket semmisíteni. Itt jött volna közbe Spahn terve.

A szociáldemokraták (SPD) elnöke, Norbert Walter-Borjans Spahn eljárását megalázónak nevezte, és azt követelte, hogy az ügynek legyen következménye. Mint mondta, kérdéses, hogy egy keresztény párt számára még elfogadható-e a miniszter botrányos eljárása.

Méltatlan és embertelen, ha egy egészségügyi miniszter két osztályba sorolja az embereket: azokéba, akik minőségi maszkokat kaphatnak, és azokéba, akiknek elég az alkalmatlan maszk, hogy ne is védjék az életüket

- hangoztatta Walter-Borjans.

A radikális baloldali Linke még határozottabban követelte Spahn távozását. A párt elnöke, Janine Wissler szerint nem tartható egy olyan miniszter, aki

kész tudatosan veszélyeztetni ezeket a sérülékeny csoportokat.

A liberális FDP egészségügyi szakértője, Wieland Schinnenburg is közölte: ez súlyos eset, a miniszternek vagy hihetően cáfolnia kell, vagy le kell vonnia a konzekvenciákat.