Mennyire versenyképes a magyar mezőgazdaság?

Hírek2018. aug. 2.Növekedés.hu

Már csak a konferenciának otthont adó megye, Hajdú-Bihar miatt is fontos szekciója lesz az 56. közgazdász-vándorgyűlésnek a mezőgazdasági és élelmiszeripari szekció.
A szeptember 7-én, pénteken délelőtt 9 órától megrendezendő szekcióban a tudásalapú agrárgazdaságról tart előadást Juhász Anikó, az Agráminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, s ugyancsak az ágazatban is kiemelten fontos oktatásról osztja majd meg gondolatait a hallgatósággal Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet nyugalmazott főigazgatója, Vajda László, a Földművelésügyi Minisztérium EU-főosztályának korábbi vezetője és Nábrádi András, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Intézetének intézetigazgatója, az MKT Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke is. Az agrárágazat foglalkoztatási helyzetének aktuális kérdéseiről pedig Simon Attila István, a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára tart előadást a szekcióban, amelynek előadói között ott lesz Nyikos Györgyi, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorhelyettese és Mádi Zoltán, az SZHISZ vállalati üzletágvezetője, az MKT Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke is. A szekció levezető elnöke Zöldréti Attila, az MKT Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztályának elnöke lesz. A cívis városa ad otthont 2018. szeptember 6. és 8. között az 56. közgazdász-vándorgyűlésnek. A hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciája 2007 után tér vissza ismét a cívis városba. A tanácskozásra legalább 900 közgazdászt vár a Kárpát-medencéből és a visegrádi országokból a szervező Magyar Közgazdasági Társaság (MKT).
 A konferencia három napja alatt egyébként két plenáris és 19 szekcióülés várja majd az érdeklődőket a debreceni Kölcsey Központban – utóbbiak olyan témákban, mint például a magyar gazdaság növekedésének esélyei, a kelet–közép-európai tőzsdék stratégiái a Brexit után, a biztosítási piac aktuális trendjei, a sportgazdaság kérdései, az Európai Unió 2020 utáni költségvetési kilátásai, vagy éppen az innováció és a foglalkoztatás összefüggései.
A konferencia felkért előadói között hagyományosan ott van Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter, de várhatóan előadást tart a debreceni tanácskozáson Günther Oettinger, az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagja és Liam Benham, az IBM európai alelnöke is. Az idei, debreceni közgazdász-vándorgyűlés fókuszában az oktatás és a szakképzés és ezek nemzetgazdasági összefüggései állnak majd.
A konferencia tervezett és folyamatosan frissülő szakmai programja ide kattintva megtekinthető. A regisztráció feltételeiről és a részvételi díjakról ide kattintva lehet tájékozódni. A kísérő programokról ezen a linken, a szállásokról pedig itt lehet bővebb információt kapni.