Merkel: időt kell nyerni, mert az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet

Hírek2020. márc. 11.MTI

Az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet, ezért időt kell nyerni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer - jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a koronavírus-járványról tartott rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: tudomásul kell venni, hogy az új típusú koronavírus "megérkezett" Európába, és ebben a helyzetben a tudomány megállapításai alapján kell cselekedni a politikában. A tudomány jelenlegi állása szerint pedig az új vírus nem kellően ismert, nincs ellene oltás, nincs gyógymód az általa okozott betegségre, és a lakosság 60-70 százalékát megfertőzi.

Ezért a legfőbb feladat a járvány lelassítása. "Időt kell nyernünk" - mondta Angela Merkel.

Ennek érdekében "mindent meg fogunk tenni, amit csak szükséges", méghozzá nemzeti keretek között és az európai uniós együttműködés keretében is - húzta alá a német kancellár, hozzátéve, hogy Németország szolidáris a járványt leginkább megszenvedő Olaszországgal. Ismertette, hogy rövidesen tárgyal Guiseppe Conte olasz kormányfővel a lehetséges segítségről, és a német és az olasz egészségügyi miniszter is egyeztet egymással.

A járvány gazdasági hatásairól kiemelte, hogy a helyzetet nem lehet összehasonlítani a 2008-2009-es pénzügyi világválsággal, mert míg akkor eléggé pontosan körül lehetett határolni a gondokat, most nagyon sok az ismeretlen tényező. Nem tudni például, hogy miként reagál a vírus az időjárás változására.

Az viszont biztos, hogy higgadtan és határozottan kell cselekedni. Fenn kell tartani az állami intézmények működését, és törekedni kell arra, hogy a lehető legkisebb kárt szenvedjék el a gazdasági szereplők - fejtette ki Angela Merkel, hozzátéve, hogy a kormány a gazdasági érdekképviseletekkel folytatandó egyeztetések után napokon belül további intézkedéseket hoz majd a vállalkozások likviditási, fizetőképességi gondjait áthidaló támogatásokról.

Jelezte, hogy egy időre felfüggeszthetik a 2015-ben elért és azóta fenntartott államháztartási egyensúly megőrzésére törekvő költségvetési politikát. Mint mondta, "különleges helyzetről van szó, ezért nem fogjuk minden nap azt vizsgálni, hogy mit jelentenek lépéseink a deficit szempontjából".

Aláhúzta, hogy a járvány lassításához mindenkinek hozzá kell járulnia, a többi között a higiéniai szabályok és a helyi hatóságok által elrendelt óvintézkedések következetes betartásával.

A járvány közös társadalmi kihívás, "szolidaritásunk, belátó képességünk és egymás iránti szeretetünk próbatétele" - mondta Angela Merkel, hozzátéve: "azt kívánom, hogy kiálljuk ezt a próbát".

Arról is szólt, hogy a járvány a mindennapi élet sok területén változásokkal jár. Kerülni kell például a kézfogás gesztusát egymás üdvözlésekor. Helyette "nézzünk inkább egy kicsit hosszabban a másik szemébe, és mosolyogjunk" - mondta a német kancellár.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője kiemelte, hogy Németország a járvány kezdeténél tart, a fertőzések, a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma is emelkedik majd. Mint mondta, minél inkább sikerül lassítani a járványt, annál valószínűbb, hogy sikerül kifejleszteni oltást és gyógymódokat még azelőtt, hogy mindenki megfertőződik. Kiemelte: nem valószínű, hogy még az idén lesz védőoltás az új koronavírus ellen.

A kínai esetek számának csökkenéséről újságírói kérdésre azt mondta: teljesen biztos, hogy ismét emelkedik majd a fertőzöttek száma, azt viszont senki sem tudja, hogy hol, mikor és mennyire.

Lothar Wieler a többi között arról is szólt: naiv elképzelés, hogy határok lezárásával meg lehet akadályozni a vírus terjedését a világban.

Erről a tájékoztató harmadik résztvevője, Jens Spahn egészségügyi miniszter is beszélt, megjegyezve: a határ lezárása csak annak lehet értelmes megoldás, aki egyedül él egy szigeten.

A miniszter arra a kérdésre, előfordulhat-e olyan helyzet, amikor dönteni kell, hogy két rászoruló beteg közül melyik kapjon életmentő intenzív ellátást, kifejtette: az ellátórendszer teherbíró képességének fenntartását szolgáló járványlassítás nemcsak állami, hatósági ügy, hanem feladat mindenkinek.

Ha a társadalom, és benne minden egyes ember megérti, hogy közösen kell elkerülni egy ilyen helyzet kialakulását, akkor sikerülhet is. Meglehet, hogy bizonyos esetekben a kínai típusú, erősen központosított rendszer is alkalmas az ilyen kihívások kezelésére, de egy "nyitott, plurális társadalomban" nagyobb esély mutatkozik a sikerre, ha bevonják a polgárokat. A kormány erre törekszik, és az egészségügyi minisztériumban januárban kezdett intenzív járványügyi munka során minden nap tapasztalható, hogy ez működő megoldás - mondta Jens Spahn.

Azzal kapcsolatban, hogy Németországban február 25-én kezdett jelentősen emelkedni a fertőzöttek száma, kiemelte: az utóbbi néhány hét "igen dinamikus volt, de a nagyja még hátra van".

A német hatóságok összesítése szerint szerda reggel országszerte 1542 fertőzést tartottak számon, ez 209 esettel meghaladja az előző esti 1333-at. A járványnak három halálos áldozata van Németországban.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 118 ezret, a halálos áldozatok száma 4000 felett van. A járvány 114 országot ért el.