Van magyar hotel, ahol a koronavírus-járvány gócpontjaiból már nem is fogadnak vendéget

Elemzések2020. márc. 11.D.J.

Itthon most a céges ügyfelekre specializálódott szállodák vannak a legnagyobb bajban.

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján leszögezte: ha a koronavírus járvány Európában is 5-6 hónap után jut túl a tetőpontján, mint Kínában, akkor a „turisztikai szezonnak kampó” lesz. Az idegenforgalomban és a vendéglátásban érdekelt cégek pedig jobb ha komoly visszaesésre készülnek fel. 

Persze, hogy pontosan mi lesz a nyáron és hogyan alakul a járvány lefutása azt jelenleg lehetetlen megjósolni. A turisztikai ágazatban a helyzet mindenesetre cseppet sem rózsás. Egyelőre, ahogy a betegség világszerte egyre több áldozatot szed, úgy nő a szállodákban a visszamondások száma is. Magyarországon a céges ügyfelekre specializálódott hotelek vannak a legnagyobb bajban. A nemzetközi társaságok többsége ugyanis teljesen beszüntette a céges utakat és a vállalati rendezvényeket.

A krízist a vidéki szállodák jobban bírják, mivel a többségük a belföldi turistákból él, akiknek a jó része még kivár.

Bár Budapesten kívül is gyarapodnak a visszamondások, errefelé sok ember még inkább csak érdeklődik. A vendégek kíváncsiak rá, hogy mennyire biztonságos az adott hely, vagy hogy az üzemeltetők hogyan készülnek a járványra. Viszont most már elmondható, hogy Magyarországon szinte nincs olyan hotel vagy panzió, amelynek a forgalmát ne fogta volna vissza a járvány-helyzet.

Vannak helyek, ahol olyan vendéget nem is fogadnak, aki a járvány valamelyik gócpontjában él.

„Mi január óta nem szállásolunk el kínai turistákat. Most pedig már Olaszországból se lehet szobát foglalni nálunk”

– mondta el a zala megyei Kolping Hotel igazgatója, Baldauf Csaba. A szakember, aki emellett a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke is, elmondta: valószínűleg a következő másfél-két hónap fogja eldönteni, hogy milyen irányba fog elmozdulni idén az ágazat. 

Mindenesetre, aki félelemből le akarja mondani az utazását az nem fogja visszakapni a pénzét.

Visszatérítésre csakis akkor van lehetőség, ha az úticél karantén alá került. Itthon csak a járvány miatt a szálláshelyeken komoly, érdemi árcsökkenésre pedig valószínűleg nem érdemes számítani. Hisz a hoteleknek fenn kell tartaniuk a szolgáltatásaik eddigi színvonalát, mellette pedig sokszor új intézkedéseket is be kell vezetniük. Például a járvány helyzet miatt gyakrabban kell fertőtleníteniük a helyiségeket.