Merkel nem akart ENSZ tanácsadó lenni

Hírek2022. jan. 19.MTI - Bálint Marcell, Berlin

Angela Merkel elutasította António Guterres ENSZ-főtitkár állásajánlatát - közölte a volt német kancellár irodája.

Angela Merkel "a múlt héten telefonon beszélt az ENSZ főtitkárával, és megköszönte, de nem fogadta el a felkérését" - idézték német hírportálok a volt kormányfő irodájának közleményét.

António Guterres arra kérte a decemberben visszavonult politikust, hogy vállalja el az úgynevezett globális közjavakkal foglalkozó tanácsadó testület elnöki tisztségét.

A globális közjószág fogalmára nincs általánosan elfogadott meghatározás. Általában az ilyen javak közé sorolják a világ teljes lakosságát szolgáló természeti képződményeket, szellemi alkotásokat és egyéb vívmányokat, például az ózonréteget, a repülésbiztonság nemzetközi szabályait, vagy éppen az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegséggel (Covid-19) szembeni védettség kialakítását oltással.

Az ENSZ-főtitkár terve szerint fel kell állítani egy volt állam-, illetve kormányfőkből álló tanácsadói csoportot, amely abban segíti a világszervezetet, hogy javítsa a nemzetközi közösség együttműködését a globális közjavakkal kapcsolatos ügyekben, vagyis például a koronavírus-világjárvány megállítását szolgáló törekvésekben. A testület felállítása a volt portugál miniszterelnök egyik fő vállalása az év elején kezdett második ENSZ-főtitkári megbízatására.

Angela Merkel 16 évi kormányzás után, tavaly december 8-án adta át hivatalát az új német kancellárnak, Olaf Scholznak, és azóta nem volt nyilvános programja. Volt hivatalvezetője, Brigitte Baumann a Der Spiegel című hírmagazin december 10-én megjelent számában elmondta, hogy közösen könyvet terveznek Merkel 1989-ben kezdett politikai pályafutásáról. A volt kancellár egyéb tervei nem ismertek a német nyilvánosság előtt.