Jakab Ferenc: ősszel újabb járványhullám jöhet

Egészség2022. jan. 19.H. É.

Az omikron a világ számos pontján, a legtöbb európai országban fertőzöttségi csúcsokat dönt, és nálunk is rohamosan emelkedik a Covid-pozitívok száma. A szakemberek szerint azonban nem ez fogja elhozni a nyájimmunitást és a járvány végét, ahhoz az kell, hogy az emberek többsége világszerte be legyen oltva koronavírus ellen.

Egyetlen nap alatt majdnem 15 ezer embernél mutatták ki hazánkban a koronavírus-fertőzést, ami több mint a kétszerese az egy nappal korábbi adatnak. Az omikron variáns miatt tehát Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, mint Jakab Ferenc virológus egy webináriumon fogalmazott: egy futótűzként terjedő vírusvariánsról van szó, amit mi is hamarosan megtapasztalunk.

(Az új fertőzöttek száma egyebek mellett Romániában, Szerbiában, Ukrajnában, Oroszországban és Izraelben is csúcsogat dönt.)

A pécsi virológus nem ért egyet azokkal, akik szerint az omikron vethet véget a pandémiának, legfeljebb ennek a járványhullámnak.

A következő őszi szezon azonban újabb járványhullámot generálhat, mert mindaddig, amíg nem kellően magas az átoltottság az egész világon, addig az alacsonyan oltott régiókban, országokban a koronavírus akadálytalanul terjed és alakít ki variánsokat. Ezért, mint mondta, a vakcinabőségben gondolni kellene azokra a helyekre, ahol még alapimmunizálás sincs.

Hangsúlyozta: az omikron minden eddigi variánstól elkülönül ugyan, de a vakcinák még mindig jók ellene is, legalább 75 százalékban megvéd a súlyos állapot kialakulásától és a kórházi kezeléstől, de ehhez kell a megerősítő 3. oltás is.

A természetes vírusfertőzés nem alakít ki hosszan tartó védettséget, tehát erre nem szabad alapozni – tette hozzá a virológus, aki arról is beszélt, hogy aki túl van a fertőzésen, azt akár azonnal lehet oltani, amint nincsenek már tünetei és legalább 3 napja láztalanság.Ha pedig valakit úgy oltanak be, hogy fertőzött, csak nem tud róla, akkor sincs oka aggodalomra, mert ennél a vírusnál a vakcina nem erősíti fel a fertőzést. Sőt, egy vizsgálat szerint, ha a fertőzötteknél még magasabb védettség is alakul ki az oltás hatására.

Szekanecz Zoltán immunológus ugyanazon a netes rendezvényen  arról beszélt, hogy

az oltásnak a poszt-Covid tünetek megelőzésében is óriási szerepe van. A

vakcinák ugyanis eleve csökkenti a vírusterhelést, és mivel ez az egyik legfontosabb rizikófaktor a poszt-Covidra, így arra is kisebb az esély. Azzal kapcsolatban, hogy vajon az omikronnál is kialakul-e szívizomgyulladás, azt válaszolta: erről még nincsenek információik, azért aki sportol és megfertőződik, mindenképpen forduljon kardiológushoz, és készíttessen szívultrahangot, mielőtt visszatér a sporthoz.

Szekanecz Zoltán és Jakab Ferenc is amellett foglalt állást, hogy a koronavírus ellen jelenleg fontosabb a harmadik, mint a negyedik oltás. A 4. oltás ma csak a daganatos és immunbetegeknek, illetve egyéb okból veszélyeztetetteknek ajánlott.A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint a januári oltási akcióban minden hét második felében, csütörtök és péntek délután, valamint szombaton 10 és 18 óra között várják azokat, akik meg akarják kapni a koronavírus elleni vakcinát. Ezeken a napokon előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval lehet az oltást beadatni 101 kórházi oltóponton és további 115 szakrendelőben.