Mi a DeepFake? Milyen veszélyeket rejt a TikTok? Aktuális témákkal bővült a Neumann Társaság ingyenesen letölthető kiberbiztonsági tankönyve

Hírek2019. szept. 27.Növekedés.hu

Ingyenesen letölthető a Neumann Társaság honlapjáról a Neumann Társaság kifejezetten átlagfelhasználóknak szánt stílusban megírt IT biztonsági tankönyvének aktualizált kiadása, amelyből már az is kiderül, hogy miként lehet felismerni a DeepFake technológiával készített hamis videókat, vagy mire kell vigyáznia a gyerekeknek a népszerű TikTok közösségi szolgáltatás használatakor, de még abban is segítséget nyújt, hogyan kell megóvni digitális eszközeinket, ha azokat otthonunktól távol, például szállodában vagy étteremben használjuk.

Az Erdősi Péter Máté és Solymos Ákos által írt IT biztonság közérthetően című tankönyv bármilyen mobil eszközön, e-könyv-olvasón és számítógépen könnyen olvasható, illetve igény szerint ki is nyomtatható, .pdf formátumban lehet letölteni a Neumann Társaság honlapjáról. A kötet első kiadását még 2017-ben adta ki a társaság, azonban a technológia gyors fejlődése miatt elengedhetetlen ismeretanyagának évenkénti frissítése, amelyben idén a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának szakértői is közreműködtek.

Már a TikTok és a DeepFake veszélyeit is bemutatja

A 2019-es kiadás tananyaga olyan aktuális témákkal bővült, mint az utóbbi egy évben egyre nagyobb számban feltűnő, DeepFake videók, amelyek készítői mesterséges intelligencia felhasználásával hamisítanak meg jeleneteket, például a valóságban jelen sem lévő szereplőket generálva a felvételekre.

A szülői visszajelzések nyomán belekerült a tananyagba a gyerekek, tinédzserek által előszeretettel használt online szolgáltatások (például TikTok, Snapchat, Instagram) működésének leírása, illetve egy külön ismertető arról, hogy miként érdemes otthon szabályozni a digitális eszközök használatát a gyermekek számára, és hogyan lehet megóvni őket például az internetes zaklatástól. Az új kiadás emellett konkrét tippekkel is szolgál arra vonatkozólag, hogy miként tudjuk megóvni az adatainkat utazás közben, például, ha idegen, éttermi vagy szállodai wifihálózatra csatlakozunk eszközeinkkel. Az új kötetből az is kiderül, hogy felhasználóként mire kell számítanunk a bankkártyás fizetéseknél az uniós PSD2 irányelv küszöbön álló bevezetése nyomán.

A fent említett aktuális témák mellett a tankönyv továbbra is részletes információkkal szolgál az olyan alapvető internethasználat során felmerülő témákkal kapcsolatban is, mint amilyen a biztonságos wifihasználat, a mobil eszközöket és számítógépet fenyegető kártevők, csaló internetes áruházak, vagy éppen a fake news.

“A Neumann Társaság a civil társadalom iránti felelősség jegyében továbbra is mindenki számára ingyenesen hozzáférhető könyvvel igyekszik segíteni abban, hogy minden állampolgár felelős módon használja az infokommunikációs eszközöket. Az elmúlt két évben több tízezren töltötték le honlapunkról a kiadványt, reményeink szerint a friss kiadása is hasonlóan sikeres lesz”

- mondta el dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke az ingyenesen letölthető kiadvány publikálása kapcsán.

Magyarországi ECDL IT biztonság moduljáért és az ahhoz hozzáférhetővé tett ingyenes IT biztonsági tankönyvért, 2018-ban rangos nemzetközi díjat – Best Practice Award – nyert el a Neumann Társaság a társadalmi felelősség kategóriában az Európai Számítógép-használói Jogosítvány képzési rendszerét felügyelő ECDL Alapítványtól.

A Neumann Társaságról

Az 1968-ban alakult Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a magyar informatika legelső szakmai szervezete, amely közel ötven szakmai közösséget és mintegy kétezer tagot fog össze, sikeres rendezvényekkel, kiállításokkal, könyvkiadással, szakmai véleményadással a hazai számítástechnikai élet meghatározó szereplője, aktív a jövőt befolyásoló területek (robotika, mesterséges intelligencia) építésében is. Az elmúlt évtizedekben a Neumann Társaság kiemelkedő szerepet vállalt a digitális esélyegyenlőség megteremtésében, a digitális írástudás és az informatikai kultúra terjesztésében. Fontos tevékenységi köre a hazai informatikai szakma értékeinek, történetének, eszközeinek megőrzése, bemutatása. Kiemelkedően sikeres a tehetséggondozás területén, szervezve a legjelentősebb hazai informatikai tanulmányi versenyeket, és a diákolimpiákra készülő csapatok felkészítését is.

1997 óta a Neumann Társaság végzi az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) képzési programjának magyarországi koordinációját kétszáz hazai oktató-, és vizsgaközpontban, ahova napjainkig több mint 500 ezren csatlakoztak Magyarországon, a munkaerőpiacon nélkülözhetetlen informatikai alaptudást szerezve.