Milyen a jó akváriumvilágítás?

Hírek2021. ápr. 16.Növekedés.hu

Minden kezdő akvaristában felmerül a kérdés, hogy vajon milyen akváriumi világítás szükséges ahhoz, hogy az hosszú távon egészséges életteret biztosítson a halaknak és még dekoratív is legyen. Ismerjük meg ma a Sylvania Aquastar T8-at!

A fények mindig fontosak

Egy akvárium esetében kevés olyan fontos dolog van, mint a megfelelő világítás. Természetesen elengedhetetlen a megfelelő aljzat, a bele illő növények, valamint persze a halak életének megfelelő víz pH-érték is, de ha nincs, vagy nem megfelelő a világítás, akkor sajnos az akvárium rövid életű lesz. 

Azt valószínűleg mondanunk sem kell, hogy a természetes fény nem elegendő egy egészséges akvárium kialakításához, hiszen kevés esetben van lehetőség arra, hogy kielégítően jusson napfény az akváriumban a halaknak és a növényeknek egyaránt. Mivel minden élettani folyamathoz más és más fényforrás szükséges, ezért alapvetően arra kell koncentrálni, hogy milyen hatást szeretnénk elérni a növényekkel az akváriumban.

Növekedéshez a piros fény az optimális, mivel kiemelkedő részét képezi a fotoszintézisnek. Tehát ha minél nagyobb és egészségesebb növényeket szeretnél, akkor a piros fényforrásra koncentrálj. Ha inkább harmóniát teremtenél az akváriumban, akkor a kék a te színed, de ezzel azért óvatosan kell bánni, mivel növeli az algásodásra való hajlamot. 

Természetesen az is egy fontos szempont, hogy a világítást biztonságosan kezeljük, hiszen mégiscsak a víz mellett kerül használatra. Tehát törekedjünk a zárt rendszerek vagy a LED-es fényforrás használatára. 

LED vagy fénycső?

Bár egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző LED szalagok, még az akváriumvilágítás terén is, mi azt mondjuk, hogy egy Sylvania Aquastar T8 Fénycsövet igencsak nehéz helyettesíteni. 

Ez a fénycső a tökéletesen beállított kék és piros egyensúlyából adódóan hatékonyan segít megelőzni azt, hogy nekünk kelljen kikísérletezni a növények növekedéséhez és a harmónia kialakításához szükséges árnyalatokat. Mivel a maga 1000 Kelvines fényerejével igencsak erőteljes, így az biztos, hogy látványos lesz a végeredmény.

Természetesen minden akváriumhoz meg kell találni a megfelelő méretet, hiszen szerencsére minden variációban kapható a Kedvence.hu webáruházban. Sőt a Sylvania Aquastar T8 fénycsőnél még az is mindegy, hogy édes vagy sósvízi akváriumról van-e szó. 

Mégis ha a fentiek ellenére úgy döntesz, hogy nem cseréled le a jól bevált LED szalagot egy Sylvania Aquastar T8 fénycsőre, akkor sincs semmi vész, hiszen az anyagiakat is figyelembe kell venni. Ettől függetlenül pedig érdemes ugyanígy támaszkodni a természetes napfényre is, hiszen nagyban hozzájárul az egészséges akváriumhoz.(X)