Milyen a tökéletes koszorúslány egy magyaros esküvőn?

Hírek2021. aug. 16.Növekedés.hu

Minden menyasszony tudja már kicsi korától kezdve, az esküvőjén kell egy, de inkább több koszorúslány. A tökéletes koszorúslány egy magyaros esküvőn is feltétlenül szükséges, a szerepét körülölelő hagyomány nem merült feledésbe az évszázadok alatt.

A tökéletes koszorúslány szerepe 

Tudjuk, hogy kell koszorúslány, de hogy honnan ered a koszorúslányokat a mai napig éltető hagyomány? Eláruljuk, fontos szerepe van, és igazi küldetést teljesít.

A tökéletes koszorúslány szerepe, hogy megvédje a menyasszonyt az ártó lelkektől, rossz szellemektől. Éppen ezért minél több a koszorúslány, annál nagyobb biztonságban érezheti magát az ara, és nagyobb valószínűséggel lesz boldog a házasság. Egy másik legenda szerint a megtévesztés volt a szerepük, azaz a menyasszonyt elrabolni készülő fiatalembereket a rendkívül hasonlatos megjelenésükkel tudták távol tartani.

Csak helyi hajadon lehetett tökéletes koszorúslány, aki ezzel lehetőséget kapott arra, hogy felhívja magára a fiatal legények figyelmét. Egyforma ruhát, csokrot és hajviseletet hordtak, mindannyian ugyanakkora eséllyel indultak így a figyelem elnyeréséért, mindazonáltal az ártó szellemeket is összezavarták ezzel.

A koszorúslány ruhája és kiegészítői

A hagyományok szerint a menyasszony mellett jó, ha több a koszorúslány, ilyenkor pedig a legfontosabb, hogy az egész megjelenésüket, kiegészítőiket tekintve törekedjünk az egységességre. 

A megálmodott koszorúslányruha mindannyiuknak megfelelő méretű, kényelmes viselet legyen. Ez éppúgy alapkövetelmény, mint a menyasszonyi ruha esetében, hiszen hosszú órákat, egy egész napot ők is ebben töltenek. 

A koszorúslány kiegészítőiről sem feledkezhetünk meg. A csokor kiemelten fontos, ahogy a hajdísz is - mint az egységes megjelenéshez hozzájáruló kiegészítő - feltétlenül szükséges. 

Egy hagyományokat követő, magyaros esküvőn a menyasszonyi ruhától kezdve a vőlegény öltönyén át az esküvői kiegészítőkig rengeteg dolog szükséges, melyekről mind gondoskodik a Hagyományőrző Bolt széles esküvői választékkal. Természetesen a koszorúslányruha és hajdísz is megtalálható a kínálatban, illetve a koszorúslány fejdíszeket egyedileg, a választott ruhához illően és kívánság szerint elkészítik.

Modernitás és hagyomány a koszorúslányok körül

A koszorúslány csokorjának harmonizálnia kell a választott ruhával és az egész esküvői dekorációval. A hagyomány a koszorúslánycsokrot kívánja meg, de egy pici modernitás, minthogy a csuklón viselhető, élő virágból készült bokréta helyettesítse, igazán megengedhető. Ezzel praktikusan szabadabban mozog a kéz, és jobban tud segíteni a menyasszonynak.

A koszorúslányok kiválasztása kapcsán is megengedőbbek vagyunk, ezért nem egyedülálló a család kicsi leányait felkérni koszorúslánynak. A ruhácska mellé számukra a hajdísz különösen bájos kiegészítő, melyet emlékként is megőrizhetünk számukra.(X)