Mit érdemes tudni a digitális audio kábelekről?

Hírek2021. szept. 23.Növekedés.hu

Manapság a digitális audio kábelek annyira elterjedtek, hogy nélkülük szinte elképzelhetetlen a világunk. Ugyan nap mint nap egyre nagyobb teret hódít a vezeték nélküli technológia, nem véletlen, hogy nem kizárólag azt alkalmazzuk.

Mi a szerepe ezeknek a kábeleknek?

A digitális audio kábelek lényegében a legmodernebb vezetékes technológiát képviselik. A Bluetooth által biztosított kapcsolódással szemben jóval megbízhatóbb és nagyobb teljesítményű adatátvitelre képes, így gyakran akkor is érdemes használni, ha a másikra is lenne lehetőség.

Alapvetően ezek a kábelek teszik lehetővé az akusztikus eszközök számítógéphez vagy telefonhoz való csatlakoztatását. A videókábelnél jelentősen vékonyabbak, ezért hordozni és összetekerni is könnyebb őket.

A hangot kiváló minőségben képesek adat formájában továbbítani, amire a hagyományos vezetékek jóval alkalmatlanabbak. Külső tápellátású adapterekkel pedig akár az analóg jelek is digitálissá alakíthatók át.

A kábelek típusai

A digitális audio vezetékek nem az anyagukban, hanem csatlakozóik révén térnek el egymástól. Éppen ezért, amikor választásra kerül a sor, a legfőbb szempont mindig az, hogy milyen készülékhez vásárolsz kábelt.

Például az RCA kábel a professzionális szintű videó- és hangátvitel esetében ideális. A különféle színek más és más forrásból származó adatot továbbítanak a lehető legtökéletesebb minőségben. Gyakori az akusztikus erősítőkön és szetteken.

Megfelelő átalakítók segítségével akár televíziókon is használhatóak, kiváló hangátvitelt biztosítva. Az analóg videójeleket is továbbítja, valamint digitális átvitelre is alkalmas. Ugyan egy viszonylag hosszú ideje létező típusról van szó, még ma is gyakran használják.

Kiváló például házimozi rendszerekhez, asztali DVD lejátszóhoz, de akár egy kamera csatlakoztatásához is.

A jack dugó már jóval ismertebb mindenki számára, ugyanis ez a változat az, ami a legelterjedtebb. Egy ilyen csatlakozó a legtöbb elektronikai készüléken megtalálható, így nagyon széles körben alkalmazhatjuk, csak az átmérőjében lehet eltérés.

A legáltalánosabb vastagság a 3,5 mm, telefonokon, számítógépeken ezekkel találkozunk, de előfordul 2,5 és 6,3 milliméter átmérőjű jack dugó is. Ugyan a régebbi típusok csak mono hangot sugároztak, azaz térhatás nem volt, de ez manapság szinte elérhetetlen.

Napjainkban természetesnek vesszük, hogy ha egy fülhallgatót bedugunk, az sztereó hanghatással fog dolgozni. Emellett igen gyakori, hogy egy mikrofonnal is el van látva a kábel, ezáltal telefonálásra is tökéletes.

Az optikai változatok

Ugyan korábban azt mondtuk, hogy a kábel anyagában ritkán van eltérés, de egy lényeges különbség lehet. Az optikai audio vezetékeket jellemzően professzionális célokra használják, valamint olyanok számára lehet érdekes, akik nagyon érzékenyek a hangok minőségére.

Ezek a kábelek a lehető legmagasabb hangminőséget továbbítják a környezet zavaró hatásait kiszűrve, ráadásul az elektromágneses zavar sem okoz csökkenést a minőségben. Egyetlen igazi hátránya, hogy igen limitált a kompatibilitása a különféle eszközökkel.(X)