Cselovszki Róbert: egy év alatt lényegében megduplázódtak a direkt részvénytípusú befektetések

Interjú2021. szept. 24.Harsányi Péter

Az elmúlt két évben láthatóan megnőtt az ügyfelek kockázati étvágya – mondta a növekedés.hu-nak Cselovszki Róbert. Az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint az a szabad pénzmennyiség, ami megképződött az elmúlt két évben, még mindig keresi a helyét. Emiatt a részvények jól teljesíthetnek, főleg, amíg kitart a dinamikus gazdasági növekedés. Hozzátette, a Random Capital megvásárlásával számos újszerű megoldást sajátítottak el, miközben masszív piaci részesedést szereztek.

Hogyan alakult az elmúlt időszakban az Erste Befektetési Zrt. kezelt vagyona? Milyen termékek és befektetések iránt van nagyobb igény?

A kezelt vagyon dinamikusan növekszik, már meghaladja a 2900 milliárd forintot. Az egyes eszközosztályok súlya pedig a piaci folyamatok tükrében változik.

Az elmúlt két évben láthatóan emelkedett a kockázatos eszközökbe történő befektetések aránya, egy év alatt lényegében megduplázódtak a direkt részvénytípusú befektetések.

Felfutottak továbbá azon befektetési alapok is, amelyek valamilyen konstrukciót kínáltak a részvények és ETF-ek piacán. Ezzel párhuzamosan az állampapírok állománya konstans növekedést mutatott.

Jellemzően a már megtakarítással rendelkező intézményi és lakossági ügyfelek vagyona gyarapszik tovább. Viszonylag csekély számú az újonnan belépő ügyfél.

Milyen befektetési alapok iránt van nagyobb kereslet?

Az egyik legsikeresebb termékünk tavaly jött létre és azóta is dinamikusan növekszik. Állománya mára eléri az 50 milliárd forintot. Az

Erste Stock Cost Averaging nevű részvényalap különböző, előre meghatározott időpontokban vásárol, ezáltal vonzó átlagár mellett tud piacra lépni. További előnye az alapnak, hogy az ügyfeleknek lehetősége nyílik kisebb összegekből, például a fizetésük egy részéből rendszeresen befektetni.

Az ügyfelek automatikusan beállíthatják, hogy minden hónapban automatikusan beszálljanak akár már 20-50 ezer forinttal.

Az inflációs mozgásokat lekövető konstrukciónkat, az idén létrehozott Erste Real Assets alapok alapját szintén jelentős érdeklődés övezi. Az alap ingatlanokba, aranyba és részvényekbe egyaránt befektet.

Meglátása szerint milyen szinteken stabilizálódnak a kötvénypiaci hozamok Magyarországon?

A hosszabb, 5-10 éves kötvényhozamok szintje lényegében attól függ, hogy a nagy nemzetközi központi bankok mikor vezetik ki a kötvényvásárlási programjaikat, illetve nem-konvencionális intézkedéseiket. Emellett az is hangsúlyos, hogy mikor és milyen szintekre emelik az irányadó kamatlábakat.

Meglátásom szerint a kötvényvásárlásokat még idén fenntartják a nagyobb jegybankok és kamatemelésre sem kerül sor. Maradhat tehát az extrém laza pénzpolitika, ami a hozamokat is alacsonyan tartja.

A jegybanki vásárlásoknak köszönhetően nem nehezedik az állampapírpiacra felesleges nyomás, amely nagyon fontos szempont.

Mennyire optimista a hazai részvénypiac kilátásaival kapcsolatban?

Alapvetően optimista vagyok a hazai részvénypiaccal kapcsolatban, mely hosszabb távon jól teljesíthet. Különösen azokban a nagyobb papírokban látok potenciált, melyek rendelkeznek regionális stratégiával.

A piac másfelől megfelelő kilengéseket produkálva jó belépési pontokat kínálhat a „trader” típusú, vagyis az aktívabb befektetőknek.

Fontos látni azonban, hogy a magyar részvények bizonyos értelemben a világpiaccal versenyeznek, ezért a befektetői világ folyamatosan értékeli az alternatív lehetőségeket is.

Milyen nemzetközi befektetésben hisz?

A részvényekben határozottan hiszek. Az a szabad pénzmennyiség, ami megképződött az elmúlt két évben, még mindig keresi a helyét.

Amíg kitart a dinamikus gazdasági növekedés, addig fennmaradhat a kockázati étvágy. Véleményem szerint egy-két jó éve még minimum lehet a részvénypiacnak.

Az amerikai részvényeket kifejezetten kedveljük. A jelenlegi környezetben jól teljesíthetnek például a chipgyártók papírjai, de az ESG, vagyis a környezeti szempontokat figyelembe vevő részvényekben is látni potenciált.

Középtávon fontos kérdés, hogy a kínai gazdaságpolitika milyen irányba változik, illetőleg milyen áron lesz hajlandó finanszírozni Kína a világgazdaság növekedését. Alapvetően a kínai részvények is jól teljesíthetnek hosszabb távon, de esetükben fontos a szelektív, óvatos megközelítés.

Véleménye szerint melyek jelenleg a fontosabb kockázatok a hazai és a nemzetközi piacokon?

A koronavírus egy újabb, súlyosabb hulláma és ezáltal újabb lezárások sokkolnák a hazai és az uniós gazdaságokat, melyek nem biztos, hogy kibírnának még egy ilyen nehéz időszakot. Ezzel kapcsolatban továbbra is bizonytalanság van.

Emellett azt sem látni tisztán, hogy milyen hatása lesz a hiteltörlesztési moratórium kifutásának, mennyien kezdenek el törleszteni, illetőleg mi történik a pénzügyi tudatossággal és fegyelemmel.

Milyen előnyökkel jár a Random Capital megvásárlása? Az ügyfélállomány mellett milyen újításokra, digitális megoldásokra tettek szert a tranzakcióval?

Azon túl, hogy hozzájutottunk egy értékes ügyfélkörhöz és egy masszív piaci részesedéshez, számos újszerű megoldást sajátítottunk el, valamint megismerhettük a Random Capital ügyfélkörének igényeit.

Az Erste Befektetési Zrt. banki nagyvállalati kultúrával működik. Ennek számtalan előnye van, mégis volt olyan ügyfélszegmens, akit a Random Capital képviselt, mi pedig nem.

A pandémia megmutatta, hogy az online elérés megkérdőjelezhetetlen. Az ügyfeleknek megnőtt az igénye az újfajta digitális megoldásokra.

A célunk, hogy a Random Capital tudását felhasználva közösen tökéletesítsük a rendszerünket, megtartva azokat az előnyöket, amit ők az elmúlt hat-hét év során elértek. Ennek eredményeképpen az ügyfelek sokkal nagyobb, szélesebb termékkínálatú platformot tudnak majd használni. Mindezt pedig egy biztonságos banki környezetben.

Korábban azt nyilatkozta, hogy az innovatív megoldásokat alkalmazó brókercégtől tanulva egy minden eddiginél jobb online értékpapírkereskedő-rendszert szeretnének kialakítani. Milyen újításokat hozhat az új rendszer, mit tanulhatunk a Random Capital-től?

Olyan újszerű logikát és megoldásokat veszünk át a Random Capital-től, amire korábban nem gondoltunk. Ők viszont bebizonyították, hogy fiók nélkül, egy kis irodában, 30 emberrel működő cég össze tud hozni 6-8 százalék közötti piaci részesedést.

Ezzel szemben mi nagy fiókhálózattal, nemzetközi hálózattal, sokkal több ügyféllel 24-28 százalék közötti részesedést értünk el.

A Random Capital ügyfélvagyon-állománya mellesleg 70-72 milliárd forint volt, szemben az Erste Befektetési Zrt. által kezelt 2900 milliárd forintos vagyonnal. Emiatt mindenképpen érdemes megnézni, hogy mindezt ők hogyan is valósították meg.