MKIK-GVI: folyamatosan javul az üzleti bizalom

Hírek2021. feb. 15.MTI

Folyamatosan javuló tendenciát mutat Magyarországon az üzleti bizalom szintje a 2020. tavaszi mélypontot követően a 2021. januári adatfelvétel eredményei szerint, 2020 októberéhez képest a negyedéves konjunktúramutató a plusz 10 pontról plusz 16 pontra nőtt - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI).

Az MKIK GVI januárban 349 cégvezetőt kérdezett meg vállalata üzleti helyzetéről és a következő fél évben várható kilátásairól a negyedévente készülő konjunktúra felméréshez.

Ismertetik, hogy a 2010-ben megkezdett felmérés történetében kizárólag 2020 áprilisában és júliusában fordult elő, hogy negatív tartományban volt a mutató, majd 2020 októberében ismét pozitív tartományba került, az emelkedés pedig - csökkenő ütemben - 2021 januárjában is folytatódott.

A közlemény szerint 2020. áprilisi eredményeket nagy mértékben befolyásolták a koronavírus-járványra és az ezzel összefüggő gazdasági leállásra vonatkozó első benyomások, a júliusi és az októberi adatok pedig már a kijárási korlátozások feloldását követő újraindulással kapcsolatos tapasztalatokat is magukba foglalták.

A gazdaságkutató elemzése kimutatta, hogy a 2021. januári adatok a járvány második hulláma következtében bevezetett korlátozások hatásait is tartalmazzák.

A 2021. januári megkérdezésen alapuló negyedéves bizonytalansági mutató értéke 43 pontos szinten áll, amely 2 ponttal magasabb az előző két negyedévben tapasztalt értéknél. Ez arra utal, hogy a hazai vállalkozások helyzetértékelése a 2020. áprilisi, kiugró mértékű bizonytalanságot tükröző 52 pontos adathoz képest továbbra is egyöntetű, a járványhelyzetből adódó kiszámíthatatlanság a vállalatvezetői véleményekben továbbra is érzékelhető, enyhén növekvő mértékű - írják a közleményben.

A legfrissebb negyedéves konjunktúramutató értéke az építőipari vállalkozások esetében a legmagasabb, plusz 22 pont, a feldolgozóipari cégek körében plusz 20, a kereskedelmi cégek esetében plusz 18 pont, míg a gazdasági szolgáltatásokat nyújtó cégek körében plusz 8 ponttal a legalacsonyabb. Az előző negyedévhez képest az építőipari vállalatok esetében 17, a kereskedelemben 9, a feldolgozóipari cégek körében 8 pontos emelkedés tapasztalható, míg a szolgáltató cégek körében stagnált a mutató.

A 2021. januári adatok alapján a várható kapacitáskihasználtság kivételével a nagyvállalatok rendre optimistábban ítélik meg helyzetüket a kis- és középvállalkozásokhoz viszonyítva. A legjelentősebb különbség a jelenlegi rendelésállomány értékelése esetében tapasztalható - tájékoztatott az MKIK GVI.