MNB: 5,1 - 6,8 százalékos gazdasági visszaesés lehet idén

Hírek2020. szept. 22.MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5,1 - 6,8 százalékos gazdasági visszaeséssel és 3,5-3,6 százalékos inflációval számol az idén legfrissebb Inflációs jelentésének kedden közölt főbb számai szerint.

Jövőre a GDP 4,4 - 6,8 százalékkal nőhet, az infláció alig változik, a 3,4 - 3,6 százalékos tartományba lassulhat.

2022-re 4,5 - 5,7 százalékos gazdasági növekedést és 3,0 százalékos inflációt valószínűsít a jegybank.

Az MNB megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány következtében a gazdasági kilátásokat továbbra is érdemi bizonytalanság övezi, ahol a feltételek napról napra változnak, ezért előrejelzésüket tartományban adták meg.

Az MNB az előző, júniusi Inflációs jelentésében még 0,3-2 százalék közötti GDP-növekedést valószínűsített, 3,2-3,3 százalékos infláció mellett. Akkor a 2021-es növekedést 3,8-5,1 százalékra, a 2022-ést 3,5-3,7 százalék közöttire becsülték.

MNB: a 0,60 százalékos alapkamat támogatja az árstabilitást

Az alapkamat 0,60 százalékos szintje fenntartható módon támogatja az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását - írta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a keddi üléséről kiadott indoklásában, miután az alapkamatot és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta.

A tanács a koronavírus-járvány időszakában is elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett, és kiemelt figyelemmel követi a gazdaság helyreállításával kialakuló inflációs hatások tartósságát. Hozzátették, hogy készen állnak a megfelelő eszközök alkalmazására, amennyiben az inflációs kilátások tartós megváltozása indokolttá teszi azt.
A testület szerint a makrogazdasági és a pénzpiaci folyamatokat továbbra is főképp a koronavírus-járvány hatásai alakítják. A magyar gazdasági teljesítménye 2022 fordulóján érheti el a járvány előtti szintet, míg az infláció az év végéig fokozatosan mérséklődik - olvasható a közleményben.