MNB: a GDP 7,7 százalékán állt az államháztartás éves hiánya szeptember végén

Hírek2021. nov. 17.MTI

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a harmadik negyedévben 572 milliárd forintot, a negyedéves GDP 4,2 százalékát tette ki, a szeptember végén zárult egy évben az államháztartás hiteligénye 4013 milliárd forint, a GDP 7,7 százaléka volt - közölte a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A harmadik negyedévben a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 548 milliárd forint, a társadalombiztosítási alapoké 74 milliárd forint volt, míg a helyi önkormányzatok a jegybank előzetes adatai szerint 51 milliárd forintos többlettel zárták a július-szeptemberi három hónapot.

Az államháztartás névértéken számított konszolidált bruttó adóssága - az Eximbank adósságát is figyelembe véve - szeptember végén 42 106 milliárd forint, a GDP 80,5 százaléka volt, az Eximbank nélkül 40 922 milliárd forint, a GDP 78,3 százalékát érte el.

Az államháztartás pénzügyi eszközeinek nem konszolidált állománya a harmadik negyedév végén a GDP 42,9 százalékát, nem konszolidált kötelezettségei a GDP 98,7 százalékát tették ki, így a nettó adósság GDP 55,8 százalékát érte el.

Az államháztartás kötelezettségei közül a negyedév során kiugró mértékben nőtt az államkötvény-állomány, a fő partnerszektor pedig a külföld volt, míg a pénzügyi vállalatok és a háztartások nettó állampaír vásárlásai elmaradtak az előző negyedévektől

- tette hozzá az MNB.

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége a szeptember végén zárult egy évben 2824 milliárd forint, a GDP 5,4 százaléka volt.