MNB alelnök: Huzamosabb ideig is maradhat a jelenlegi kamatszint

Hírek8 órájaNövekedés.hu

Megváltozott a döntési tér, ezért tartotta a 6,5 százalékos alapkamatszintet az MNb Monetáris Tanácsa - mondta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke. A jegybank óvatos és türelmes kamatpolitikát folytat, adatvezérelt üzemmódban működik továbbra is. A jegybank huzamosabb ideig is fenntarthatja ezt a kamatszintet.

A Monetáris Tanács a kamatszint tartása mellett döntött, mert több ponton is megváltozott a gazdasági légkör.

- Az infláció ügyében nem dőlhetünk hátra, a jelenlegi helyzet óvatos monetáris politikát indokol - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a mai sajtó háttérbeszélgetésen.

Kiemelte, hogy csak egy verziót vitattak meg a mai ülésen, és a jövőben továbbra is adatvezérelten döntenek.Az infláció csökkent, de a maginfláció magasabb, és az infláció várakozások emelkedtek, miközben romlott a külső környezet, a globálisan meghatározó bankok kamatpályája bizonytalanná vált, a geopolitikai feszültségek nőttek.

A szolgáltatások inflációja nehezen megy lejjebb - ezért is óvatosnak és türelmesnek kell lenni. 2025-ben fenntarthatóan elérhető a 3 százalékos inflációs cél

- mondta Kandrács Csaba.

A nyersanyagárak sokat mozdultak el az utóbbi időben, a Fed kamatpályjának alakulása magasabban várható, ezzel szemben az Európai Központi Bank többször is kamatot csökkentett. A piacok kisebb mértékű kamatcsökkentést várnak most a Fedtől.

Hozzátette: a hazai folyó fizetési méregnél javulás látható, év végén 4,4 milliárd euró többlet lehet a fizetési mérlegben.

Elértük a 400 forintos forint árfolyamot, de szűk sávban mozog az árfolyam

- tette hozzá.

- Az inflációs várakozások hullámzanak, a pénzpiaci stabilitás tud a legjobban ahhoz hozzájárulni, hogy a gazdasági növekedés beinduljon - mondta.

Nem félünk huzamosabb ideig fenntartani a jelenlegi kamatszintet

- hangsúlyozta, hozzátéve, hogy továbbra is marad az óvatos, türelmes politika marad.

A nyár folyamán bejelentett kormányzati intézkedések a hiánycél elérését támogatják - mondta kérdésre válaszolva.

A mai kamatdöntés teljes indoklása itt olvasható.