MNB: nagyot javult a folyó fizetési mérleg egyenlege

Hírek2023. ápr. 14.MTI

Februárban nagyot javult a folyó fizetési mérleg egyenlege az előző hónaphoz képest, a deficit 620 millió euróval 160 millió euróra csökkent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján pénteken megjelent előzetes adatok szerint.

Az ország nemzetközi pénzügyi pozíciójának átfogó jellemzésére, a folyó mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt finanszírozási képesség a januári 668 millió euró finanszírozási igényből minimális, 8 millió euró aktívumba fordult februárban.

A javulás a reálgazdasági folyamatokhoz kötődő pénzmozgások alakulásából eredt: a 183 millió euró áruforgalmi deficit 509 millió euróval kisebb a januárinál, miközben

a szolgáltatások külkereskedelméből származó exporttöbblet 193 millió euróval 743 millió euróra nőtt.

Az áruk és szolgáltatások együttes egyenlege ezzel a januári 141 millió euró deficittel szemben 701 millió euróval javult és 560 millió euró aktívumba fordult. A tőkemérleg egyenlege 55 millió euró emelkedéssel 168 millió euró többlettel zárt februárban a javulás fele, 28 millió euró az Európai Uniótól befolyt tőketranszferek növekedéséből eredt - derül ki az MNB előzetes havi fizetési mérlegadataiból.