MOL: Mindenki csak annyi Adblue-t vegyen, amennyire szüksége van

Hírek2021. nov. 3.Sz.A.

Érzékeljük a MOL kutakon a nagyobb keresletet, ezért kérünk mindenkit, hogy csak annyi Adblue adalékanyagot vegyen, amennyire szüksége van - mondta Bakos Piroska, a MOL kommunikációs vezetője az ATV reggeli műsorában.

Ha mindenki odafigyel, hogy csak a szükséges AdBlue mennyiséget vásárolja, akkor hamar túl jutunk az adalékanyag-hiány okozta helyzeten - mondta el a MOL szóvivője.

Kiemelte, hogy mielőtt a társaság korlátozást vezetett be az AdBlue-ra, többen is óriási készleteket vásároltak fel, nem ritkán spekulációs céllal, sőt, hamisították is az adalékanyagot. 

Az ellátásbiztonság érdekében jelenleg egy tranzakción belül 1 darab kannás terméket lehet vásárolni, a pisztolyos AdBlue tankolásnál pedig legfeljebb 50 liter az alkalmanként kiadható mennyiség.

A Mol már korábban is jelezte, hogy bízik a helyzet gyors rendeződésében, ám addig is gondoskodik a készletei rendszeres feltöltéséről.

Mint arról korábban írtunk, óriási fennakadásokat okozhat a szállítmányozásban az AdBlue adalékanyag tartós hiánya.

Az Euro 6-os környezetvédelmi normák bevezetése óta gyártott gázolaj üzemű személy- és haszonjárműveket ugyanis már kötelezően SCR, vagyis szelektív katalitikus rendszerekkel látják el. Az SCR katalizátorba fecskendezett AdBlue-oldat a környezetre ártalmas nitrogén oxidokat levegővé, vízzé és nitrogénné alakítja.

Az AdBlue egy ioncserélt vízből és karbamidból készült tiszta vegyület, ami a SCR rendszerrel ellátott járművek károsanyag kibocsájtását csökkenti. 

Az AdBlue-t kannás kiszerelésben és közvetlenül a kijelölt tartályba tankolva is meg lehet vásárolni. Abban az esetben, ha az adalék alacsony szintet ér el vagy elfogy, az autó számítógépes rendszere értesíti a sofőrt, aki a csökkentett teljesítményű motorral még eljuthat a legközelebbi beszerzőállomásig. Fontos, hogy a jármű az oldat hiányában is műszakilag működőképes marad, viszont a software blokkolja a motor indításának lehetőségét.