Az AdBlue-válság több iparágat is magával ránthat, és újabb drágulást hozhat

Elemzések2021. okt. 30.Tarsoly Bálint

A rekordokat döntögető benzin és gázolaj árak mellett újabb nehézség a személy- és teherszállító járművek működtetésének az AdBlue-folyadék hiánya, ami a szállítmányozás megnehezítése révén a gazdaság több iparágára is negatív hatással lehet.

Mi az az AdBlue, és miért ekkora probléma a hiánya?

Óriási fennakadásokat okozhat a gazdaságban az AdBlue adalékanyag hiánya. Az Euro 6-os környezetvédelmi normák bevezetése óta gyártott gázolaj üzemű személy- és haszonjárműveket már kötelezően SCR, vagyis szelektív katalitikus rendszerekkel látják el. Az SCR katalizátorba fecskendezett AdBlue-oldat a környezetre ártalmas nitrogén oxidokat levegővé, vízzé és nitrogénné alakítja.

Az AdBlue egy ioncserélt vízből és karbamidból készült tiszta vegyület, ami a SCR rendszerrel ellátott járművek károsanyag kibocsájtását csökkenti. A környezeti károk redukálása mellett egyes országokban további előnyökkel is jár: A német Ökomat, vagyis ökoadó kiszámítása során kedvezőbb útdíjszabásban részesülnek, míg Ausztriában múlt év végéig mentességet élveztek az éjszakai vezetés tilalma alól.

Az AdBlue-t kannás kiszerelésben és közvetlenül a kijelölt tartályba tankolva is meg lehet vásárolni. Abban az esetben, ha az adalék alacsony szintet ér el vagy elfogy, az autó számítógépes rendszere értesíti a sofőrt, aki a csökkentett teljesítményű motorral még eljuthat a legközelebbi beszerzőállomásig. Fontos, hogy a jármű az oldat hiányában is műszakilag működőképes marad, viszont a software blokkolja a motor indításának lehetőségét.

A kamionok, furgonok is ezzel mennek

Jelen pillanatban az AdBlue a haszonjárművek működtetői számára is csak korlátozott mennyiségben érhető el. A hiány hátterében alapvetően az AdBlue alapanyagának számító földgáz árának jelentős mértékű emelkedése áll.Mivel ezt az Euro 6-os besorolású kishaszonjárművekbe és kamionokba is szükséges tankolni, azok csak korlátozott kapacitással, korlátozott hatótávot tudnak megtenni.

Ez önmagának nem tűnhet nagy problémának, viszont vegyük figyelembe, hogy az üzletek és szupermarketek beszállítói is ezekkel a járművekkel juttatják el az árut a boltokba, így egyes fogyasztói cikkek csak kisebb mennyiségben válhatnak elérhetővé, de még a hiánycikkek kialakulása is felmerülhet, ami az árak drasztikus emelkedését vonja maga után.

Ez különösen aggasztó lehet, hiszen novembert írunk, így csak remélhetjük, hogy a karácsonyi nagybevásárlások idejére a probléma megszűnik, vagy javul az ellátás.

Az AdBlue az élelmiszeriparon túl olyan vállalatokat is érinthet, melyek autóflottát tartanak fent.

A nagyobb vállalatok legnagyobb költségfaktorai közé tartoznak a céges autók is, amit alkalmazottaiknak utalnak ki. Bár közvetett módon, de az adalék hiánya a munkavégzést is megnehezítheti, így elképzelhető, hogy a dolgozóknak másféle munkába jutási alternatívát kell választaniuk.

Szemétszállítási gondokat is okozhat

Akárcsak a fentebb említett dobozos kishaszonok és kamionok, a kukásautók és az utcák tisztán tartásáért felelős járműveket is dízelmotorral látták el. Ha a helyzet tovább romlik, az a lehetőség is fennállhat, hogy a szemétszállítás, illetve az utak és közterületek tisztántartása is akadozni fog. Ez persze még nem egy reális félelem, a kutak egy kannányi, vagy 50 liter AdBlue vásárlását engedélyezik.

Újabb nehézség a turizmusnak

Bár elsőre furcsának tűnhet, de a kialakult „válság” az ország idegenforgalmára is hatással lehet. Több nagyvárosban is találkozhatunk „Hop On-Hop Off” típusú buszos szolgáltatásokkal, illetve nagyobb turisztikai cégek fővárosok közötti transzferszolgáltatásokat is kínálnak.

Tankolásonként egyszeri, limitált mennyiségű AdBlue-t a turistabuszok üzemeltetői is vásárolhatnak, ám ha a helyzet súlyosbodik, a buszok rendszerei is le fogják tiltani a járművek indítását. A szárazföldi csoportos utazás lehetősége korlátozott lesz, így mind a városi idegenvezetést nyújtó, mind a nagyobb távokat megtevő járműveket működtető cégeknek alternatívát kell keresniük.

Az AdBlue-hiány lehetséges hatása az építkezésekre

Kevéssé ismert tény, de egyes haszongépek, mint például a kotrógépek egy része is gázolajjal működik, melyek újabb példányainak környezetkárosító gázait az AdBlue csökkenti. Ha az oldat teljes mértékben hiánycikké válna, a teherautók anyagszállítási nehézségei mellett az építkezések haladását a földmunkagépek leállása is tovább nehezítené.

A jelenlegi szabályzások szerint az AdBlue szintet mérő rendszerek kikapcsolása vagy módosítása törvénybe ütközik. Csak remélhető, hogy a folyadék termelése rövidesen helyre áll, és nem kell tartani az árak további emelkedésétől, iparági leállásától, bár erről pontos információ még nem áll rendelkezésre.