Moszkva: a Donyec-medencei szakadárok elleni ukrán offenzívát előzött meg az orosz invázió

Hírek2022. márc. 9.MTI -Pogár Demeter, Moszkva

A Donyec-medence szakadár "köztársaságai" elleni átfogó ukrán támadást előzött és hiúsított meg az Ukrajna elleni orosz "különleges hadművelet" - jelentette ki szerdán Viktor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint állítását az ukrán nemzeti gárda titkos dokumentumai bizonyítják, amelyek az invázió során az orosz fegyveres erők birtokába jutottak.

Konasenkov szerint az egyetlen tisztázandó kérdés az, hogy az Egyesült Államok és a NATO milyen mértékben vett részt az ukrán támadás tervezésében.

A moszkvai katonai tárca közzétett egy január 22-i keltezésű iratot, amely szerinte Mikola Balan vezérezredes, az ukrán nemzeti gárda parancsnoka által kiadott parancs eredeti példánya. Ebben a tábornok elrendelte a Donyec-medence szakadár területei elleni, márciusban végrehajtandó támadás előkészítését.

Az orosz védelmi minisztérium által bemutatott, ukrán nyelvű parancs a nemzeti gárda 4. operatív dandárja zászlóaljtaktikai csoportja kiképzésének megszervezéséről rendelkezik az ukrán fegyveres erők által végrehajtandó összehangolt harci művelethez.

A dokumentumot az ukrán nemzeti gárda észak-kijevi, dél-odesszai és nyugati területi csoportfőnöksége vezetőjének címezték. Konasenkov hangsúlyozta, hogy a dokumentumon az ukrán nemzeti gárda parancsnoksága azon felelős tisztségviselőinek eredeti aláírása szerepel, akik felelősek a feladatok végrehajtásáért.

A tábornok szerint a parancs az egyik csapásmérő csoportosulás felkészítésének tervét részletezi a Donyec-medencei támadó akciókra.

Rámutatott, hogy a nemzeti gárda alegységeit annak a 80. önálló légi rohamdandárnak az alárendeltségébe sorolták át, amelynek felkészítésében 2016 óta amerikai és brit kiképzők vettek részt Lvivben, a NATO-szabvány szerinti képzési programok keretében. Az átsorolással kapcsolatos feladatokat február 28-ig kellett végrehajtani.

Konasenkov külön felhívta a figyelmet arra, hogy a parancs hangsúlyozottan foglalkozik a személyi állomány gondos kiválasztásának, pszichológiai kivizsgálásának és magas szintű motiváltságának kérdésével.

Az egyik pont megtiltja az olyan nemzeti gárdisták bevetését, akik "nem kielégítő" eredményt értek el a kockázatra való készség szempontjából.