Negyedéves alapon Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatás 2021 végén

Hírek2022. márc. 9.Növekedés.hu

A tavalyi harmadik negyedévről a negyedikre 1,2 százalékkal nőtt a munkában állók száma Magyarországon. Az uniós tagállamok közül ez a leggyorsabb ütemű növekedés, közel másfélszeresen múlja felül az európai átlagot. A munkaalapú gazdaság kiépítésének köszönhetően ma többen dolgoznak hazánkban, mint a rendszerváltás óta bármikor, a munkanélküliségi ráta 2010-hez képest a harmadára csökkent - olvasható az ITM közleményében.

Az Eurostat adatközlése szerint a hazai foglalkoztatotti létszám 3,2 százalékos éves növekedési üteme is meghaladja az unió átlagát.

Magyarországon a ledolgozott órák számában negyedéves alapon 1,7 százalékos, éves szinten 6,8 százalékos emelkedés volt kimutatható tavaly október-decemberben.

A huszonhét tagállam átlaga e számoknál is alacsonyabban alakult, 0,2 és 5,1 százalék volt.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kifejtette:

Magyarországon rekordokat dönt a foglalkoztatás, az élénkülés leginkább a tudásalapú, magas hozzáadott értéket előállító területekre jellemző. A nemzetgazdasági ágak közül az elmúlt évtizedben és a járványhelyzetben is az informatikai szektorban nőtt a leggyorsabb ütemben a munkahelyek száma. A kormány jelenleg is támogatja az álláskeresők elhelyezkedését, a Vállalkozások munkaerő támogatása programban már több mint 42 ezer fő felvételéhez igényeltek mintegy 23 milliárd forintot.