Moszkva visszavág a gázvezetékek elleni szankciók miatt

Hírek2019. dec. 23.Pogár Demeter, MTI - Moszkva

Ellenlépéseket helyezett kilátásba az Európába irányuló Északi Áramlat 2 és Török Áramlat csővezeték építői ellen bejelentett amerikai szankciókra válaszul Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Lavrov az orosz parlament felsőházában a Washington által meghirdetett szankciókat a nemzetközi jog, valamint a diplomácia és az emberi illem durva és elfogadhatatlan megsértésének nevezte, amelyek, mint mondta, "nem maradnak reagálás nélkül".

"Az Egyesült Államok ismételten bebizonyította, hogy diplomáciája mindenek előtt a megfélemlítés különböző formáira - a szankciókra, az ultimátumokra, fenyegetésekre - épül" - hangoztatta Lavrov.

A pénteken elfogadott amerikai védelmi költségvetési törvény egyebek között arról is rendelkezik, hogy szankciókkal sújthatók az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat gázvezetékek lefektetésében és megépítésében részt vállaló cégek.

A jogszabály értelmében az amerikai elnök feloldhatja a büntetőintézkedéseket abban az esetben, ha bizonyítani tudja a kongresszusnak, hogy az Egyesült Államok képes volt minimálisra csökkenteni annak a lehetőségét, hogy a Kreml a saját politikai céljaira használja a vezetékeket.

Lavrov azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy egyebek között erőszakos módszerekkel akadályozza a többpólusú világberendezkedés kialakulását. Ugyanakkor kifejezte Moszkva készségét a Washingtonnal való együttműködésre a kölcsönös tisztelet és az érdekek egyensúlya alapján. Rámutatott, hogy erre igény van "a nemzetközi élet stabilizálásának nevében".

Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy Oroszország a saját nemzeti érdekeiből kiindulva olyan ellenintézkedéseket fog meghozni a gázvezetékeket sújtó amerikai szankciók nyomán, amelyeknek nem akadályozzák a projektek befejezését. Megítélése szerint korai még arról beszélni, hogy mikor fejeződik be az Északi Áramlat 2 építése. Mint mondta, Moszkva elemzi a büntetőintézkedések hatását.

"Az elemzés alapvető célja a csővezeték építésének befejezése" - mondta Peszkov. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn utasította kabinetjének tagjait, hogy tegyenek javaslatokat a konkrét ellenintézkedésekre.