Kínai bankok finanszírozzák a Tesla sanghaji gyárának felépítését

Hírek2019. dec. 24.Növekedés.hu

Bár a Tesla lesz az első teljes mértékben külföldi tulajdonban álló autógyár Kínában, az ehhez szükséges hiteleket kínai bankok adják. Ez év végén már heti ezer darab autó gyártását tervezik a sanghaji Tesla gyárban.

Az elektromos jármű-gyártó Tesla Inc. kínai bankok egy csoportjával arról állapodott meg, hogy öt éves, 10 milliárd jüan (mintegy 424 milliárd forint) összegű hitelt vesz fel sanghaji autógyárának felépítéséhez, olvasható a yahoo.com hírportálon. Az összeg egy része egy korábbi hitel kiváltását szolgálja majd. 

A Tesla amerikai Értékpapír és Tőzsde Bizottság számára készített egyik jelentése szerint a kínai bankok az idei évben már ajánlottak a Tesla-nak egy 12 hónapos, 3,5 milliárd jüan értékű forrást, amelyet 2020 márciusában kellett volna visszafizetni.

Az új hitel kamata 90 százalékban a kínai központi bank egy éves alapkamatának megfelelően alakul majd, csakúgy, mint a korábban ajánlott forrás esetében. Ez az a kamatszint, amelyet a kínai bankok legjobb ügyfeleiknek ajánlanak. 

A Tesla januárban végezte az első kapavágást és már el is indította a gyártási folyamatot a sanghaji üzemben. Célja, hogy az év végéig már legalább heti 1 000 darab Model 3 autót gyártson.

tesla model 3

A létesítmény a Tesla első autógyártó üzeme az Egyesült Államok határain kívül.

Központi eleme a vállalat azon törekvésének, hogy fellendítse eladásait a világ legnagyobb autó-piacán és megkerülje az amerikai autókra kivetett import vámokat. 

A Tesla gyár lesz Kína első, kizárólag külföldi tulajdonban álló üzeme, amely jelzi, hogy a kormány határozott lépéseket tesz autó-piacának megnyitására. A projektet támogatásáról biztosította Sanghaj önkormányzata is.