Működésbe lépett a legújabb európai atomerőmű Finnországban 

Hírek2022. jan. 1.Növekedés.hu

12 év késéssel a tervezetthez képest, de végül mégis megkezdte működését a finnországi Olkiluoto-ban a franciák által épített, úgynevezett harmadik generációs, EPR-típusú atomerőmű 2021. december 21-e éjszakáján.

A nukleáris reaktort éjjeli 3:22 perckor indították el. Az Areva - ma már Orano - néven ismert, francia cégcsoport szerint, mely az építést és tervezést is bonyolította, januárban az erőmű még csak kapacitása harminc százalékát fogja használni, júniusra viszont már teljes kapacitással működik majd. - Írja az Euronews

A reaktort a finn TVO fogja üzemeltetni.

A reaktor építését 2005-ben kezdték el Finnország déli részén, ám azt folyamatos csúszások és pénzügyi nehézségek szegélyezték. Az építkezés költségeit eredetileg 3 milliárd euróra becsülték - ám végül több, mint 10 milliárd euróra rúgott a végösszeg a Le Monde információi szerint.

 
 

"Az indítás perce történelmi pillanat volt. Az utolsó ilyen alkalomra Finnországban több mint negyven évvel ezelőtt került sor, de még Európában sem volt ilyenre példa az elmúlt 15 évben" - emelte ki beszédében az erőmű üzembe helyezésekor a cég képviselője, aki szerint az erőmű

"Finnország legnagyobb hozzájárulása a klímavédelemhez".

Elkészültével a finn EPR a legnagyobb teljesítményű, működő reaktor lesz Európában. 1650 megawattos teljesítményével Finnország energiaszükségletének 15 százalékát fogja biztosítani - és ehhez járul hozzá az ugyanott található, két régi blokk a maguk egyenkénti 860 megawattos teljesítményével.

Az EPR (European Pressurized Reactor rövidítése) egy úgynevezett harmadik generációs, nyomás alatti vizes reaktor. Főleg a francia Framatome és az Électricité de France (EDF), valamint a német Siemens tervezte és fejlesztette. Ezek a típusú erőművek eddig mégsem terjedtek el eddig igazán.

Ennek egyik oka a csernobili és a fukusimai balesetek miatti, az atomerőműveket övező negatív kontextus, másrészt az építés során felmerülő problémák voltak.

Eddig a világon összesen két helyen van működő EPR típusú erőmű, Kína központi részén. Az ottani két reaktor építését a finnországi után kezdték el, mégis előbb lettek kész vele, mint a finn testvérpárjukkal. A franciaországi Flamanville-ben jelenleg is épülő reaktor épp ezért a legjobb esetben is csak 2023-ban állhat üzembe.

 

Az Egyesült Királyságban, Hinkley Point-ban is két EPR típusú reaktort építenek, mindkettő 1650 megawattos teljesítményű lesz. Az EDF, a francia energiaszolgáltató szerint, mely az építésért felel, leghamarabb 2026 júliusára kezdhet az egyik reaktor üzemelni.