Müller Cecília: csak a védőoltás segíthet, a harmadik hullámban megbetegedettek esetében súlyosabban zajlik a fertőzés

Hírek2021. feb. 23.MTI

Mindaddig nem fognak javulni a járványügyi adatok, amíg kellő számú ember meg nem kapja a védőoltást - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Müller Cecília arról beszélt: a járvány harmadik hulláma bizonyos mértékig súlyosabban zajlik; a második hullám csökkenő tendenciáját "megszakította" a harmadik hullám kezdete, így a fertőzöttek száma nem tudott visszatérni arra a szintre, ahonnan a második hullám indult.

Hangsúlyozta: az, hogyan nő a fertőzöttek száma, milyen lesz a harmadik hullám dinamikája, jelentős mértékben múlik az embereken is.

Hétfőn 1628-cal nőtt az azonosított fertőzöttek száma és 103 beteg meghalt. Müller Cecília megjegyezte: aggasztja a szakembereket, hogy csak néhány napon tudnak kevesebb mint száz elhunytról beszélni.

A harmadik hullámban megbetegedettek esetében súlyosabban zajlik a fertőzés: emelkedik a kórházban ápoltak száma, jelenleg 4582-en vannak kórházban és 396-an szorulnak lélegeztetésre.

Kiemelte: fontos lenne, hogy csökkentsék a szövődményes esetek és az elhunytak számát, de ezt addig nem tudják elérni, amíg a hatásos védőoltást a megfelelő számban nem kapják meg az emberek.

Folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok Magyarországra, kedden a Pfizer 104 130 adagot szállított, amely 52 065 ember beoltására lesz elég, és érkezett 100 ezer adag orosz Szputnyik V vakcina is, ezt meg fogják vizsgálni.

Akár nyugati, az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett, akár úgynevezett keleti vakcina érkezik az országba, minden esetben átvizsgálják a szállítmány dokumentációját, és vagy az alapján döntenek a "felszabadításáról", vagy a dokumentáció átvizsgálása és laboratóriumi vizsgálat után, de mindenképpen gyártási tételenként.

A kínai Sinopharm vakcinájáról azt mondta, az 18 éven felülieknek korhatár nélkül beadható.

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet az emberek egyéni felelősségére is. Közölte, a védekezés szabályai egyrészt feledésbe merültek, másrészt az emberek bele is fáradtak a védekezésbe. De nem szabad ezt tenni - figyelmeztetett -, hiszen a harmadik hullámban a mutáns törzseknek sokkal nagyobb a fertőzőképességük, és az is "igazolódni látszik", hogy súlyosabb megbetegedést okozhatnak, mint a korábban megismert vírus.

A védelmi intézkedéseket kitartó türelemmel továbbra is be kell tartani - emelte ki Müller Cecília. Hozzátette: ha valaki tüneteket észlel magán, akkor vegye legalább olyan komolyan, mint a járvány kezdetén, telefonon konzultáljon a háziorvosával, aki indokolt esetben intézkedik a mintavételről. Ha valaki betegen közösségbe megy, a fertőzőbb vírustörzs miatt több embert veszélyeztethet - mondta.

Szólt arról is, hogy a védőoltásokról számos valótlan információ kering, ezért azt kérte, hogy mindenki a szakemberekre, a háziorvosára hallgasson, és ne féljen az oltástól; ha felkínálják, fogadja el. Hangsúlyozta: a vakcinák biztonságosak és hatásosak.

A fertőzésből már kigyógyultaknak is javasolják az oltást, mert azáltal jelentősen nagyobb lesz a védettség. Szólt arról is, hogy mivel egyik védőoltás sem biztosít százszázalékos védettséget, előfordul, hogy valaki az oltás ellenére megbetegszik, mert a szervezete nem termel elegendő ellenanyagot.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, a Pfizer maga javasolja, hogy aki korábban már átesett anafilaxiás sokkon, azt ne oltsák be a készítményével.

A brit mutáció mellett már azonosították a cseh és a csehhez hasonló variánst is Magyarországon.
Az AstraZeneca közölte, ha a második adag oltást hat hét után adják be, akkor erőteljesebb immunválaszt tudnak kiváltani. Megjegyezte: ezek alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai javaslatot fogalmaz meg az operatív törzsnek, hogy változtassanak az eddig alkalmazott gyakorlaton.