A héten utalják a tizenharmadik havi nyugdíj első részletét

Hírek2021. feb. 23.MTI

A héten minden érintett megkapja a tizenharmadik havi nyugdíj első részletét - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Zsigó Róbert elmondta: február 12-én kezdődött a 13. havi nyugdíj első részletének utalása, illetve kézbesítése 2,56 millió idős embernek. Ezen a héten valamennyi, öregségi nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban - árvaellátásban, özvegyi nyugdíjban, rokkantsági járulékban - részesülő megkapja a járandóságát - ismertette.

A kormány 2010 óta megbecsüli az időseket - mondta, felidézve, hogy a kabinet akkor megállapodást kötött a nyugdíjasokkal a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzéséről. Zsigó Róbert úgy fogalmazott: "álljuk is a szavunkat", hiszen 2010 óta törvény garantálja a nyugdíjak értékállóságát, azóta több mint 10 százalékkal emelkedett a nyugdíjak vásárlóértéke.

Hozzátette: az elmúlt négy évben 220 milliárd forint extrakifizetést is kaptak az idősek. Az extrakifizetések között az Erzsébet- és rezsiutalványokat, illetve a nyugdíjprémiumot említette példaként az államtitkár.

A 13. havi nyugdíj visszaépítése négy részletben történik - jelezte, arra is kitérve, hogy idén az első heti pluszjuttatást, 2022 februárjában kétheti, 2023-ban háromheti juttatást kapnak a nyugdíjasok, és 2024-ben kapják meg először a teljes összegű 13. havi nyugdíjat.