Mutatjuk, hol volt érdemes kivárnia az albérletkereséssel

Hírek2024. szept. 7.Növekedés.hu

Míg az albérleti szezon elején inkább a 250 ezres ármaximumban gondolkodtak az albérletkeresők, addig most azok száma növekszik, akik 150 ezres havi díjat maximalizálnának - derül ki a zenga.hu ingatlankereső adataiból. A vidéki egyetemisták rosszul jártak a kivárásos taktikával, Budapesten viszont vannak olyan kerületek, ahol olcsóbban lehet garzonlakást bérelni, mint a ponthatár kihirdetésekor.

Ingatlanpiaci szakértők szerint elmaradt a felsőoktatási ponthatárok utáni roham az albérletpiacon, ami annak is betudható, hogy július végén, augusztus elején a korábban tapasztalt szintre emelkedtek az albérletárak. 

zenga.hu ingatlankereső adatai szerint Budapesten átlagosan 208 ezer forintért tudott július végén kivenni egy egyetemista egy kis lakást, a vidéki egyetemi városokban azonban ennél jóval olcsóbban, átlagosan 150 ezerért is talált magának bérelhető ingatlant.

Mindez úgy tűnik, arra ösztönözte a fiatalokat, hogy elhalasszák az albérletkeresést, hátha később kedvezőbb árakra számíthatnak. A portál adatai szerint a szemeszterkezdés felé haladva nőtt azok száma, akik kifejezetten olcsóbb albérletet keresnek.

Azok közül, akik megadták az ármaximumot a keresések során, csökkent azok aránya augusztusban, akik 200 ezer forintos maximumra szűrtek. Nőtt viszont azok aránya, akik 150 ezer forintos értékhatárt állítottak be.

Fordulat állt be, hiszen augusztusban többen adtak be alacsonyabb összeghatárt. Júliusban még a 250 ezer volt a gyakoribb keresési maximum, amiben persze szerepet játszottak a kiadó nyaralók, illetve, hogy nem feltétlen az egyetemisták kerestek albérleteket. Az albérletkeresők viszont augusztusra jobban fókuszáltak az olcsóbb kiadó lakásokra, ezért is adtak meg alacsonyabb díjmaximumot

- mondta Lipták Zsuzsa, a portál ügyvezetője. Az is érdekes, hogy júliusban az új építésű lakásokra kerestek arányaiban a legtöbben, augusztusban viszont a felújított kategória került a dobogó felső fokára.

Elszálltak az árak a 8. kerületben

A legtöbb kiadó garzonlakás az ingatlankereső adatai szerint jelenleg a 13. kerületben található, majd a 8., 7., 11. kerületekben. Budapesten átlagosan 203 ezer forintos havi bérleti díjat kell fizetni a legfeljebb 45 négyzetméteres lakásokért, ami a szezon eleji 208 ezer forintos albérletárhoz képest kismértékű csökkenést mutat.

Ugyanakkor az egyetemisták körében népszerű belső pesti kerületekben az albérletárak emelkedtek.

A 8. kerület például már nem a legolcsóbbnak számít, ott a ponthatárok kihirdetése óta majdnem 20 százalékkal emelkedtek az albérletárak, most 225 ezer forintot is elkérhetnek egy átlagos garzonlakásért. Ha nem is ilyen mértékben, de szintén emelkedtek a kiadó kislakások árai a 7. és a 4. kerületben is.

A ponthatárok kihirdetéséhez képest olcsóbban lehet viszont most garzonlakást bérelni a 13. kerületben (220 ezer forint), a 6. kerületben (200 ezer forint), a 11. kerületben (202 ezer forint) és a 9. kerületben (184 ezer forint).

Jobban jártak, akik korábban szerződtek

Rosszul jártak azok a vidéki egyetemisták, akik a kivárásra játszottak, ugyanis a legnagyobb egyetemi városokban drágultak a garzonlakások bérleti díjai. Kivételt egyedül Szeged képez, ahol 11 százalékkal csökkentek a legfeljebb 45 négyzetméteres lakások havi díjai.

A többi városban viszont 1-5 százalékkal emelkedtek a bérleti költségek.

Pécsen jelenleg 141,5 ezer forintot, Miskolcon 113 ezret, Veszprémben 147,3 ezret kell fizetni havonta egy kisebb albérletért. Debrecenben viszont egy hónap alatt 38 százalékkal drágultak a kisebb albérletek, jelenleg a 30-45 nm-es lakások bérleti díja 204 ezer forint körül mozog.