Nagy a baj az autógyártóknál - Több, mint ezer vezetői munkakört szüntet meg a Daimler

Hírek2019. nov. 10.Növekedés.hu

A Mercedes-Benz tíz éve először zárt veszteséges negyedévet.

A Mercedes-Benz autókat gyártó német nagyvállalat világszerte 1 100 vezetői pozíciót számol fel, olvasható a dw.com német hírportálon. A leépítés annak a takarékossági programnak a része, amelynek célja, hogy ellensúlyozza a költséges autóvisszahívások és a lassuló világpiaci kereslet hatásait. 

Az átalakítás a vállalatcsoport munkástanácsának információi szerint egyedül Németországban az összes vezetői pozíció 10 százalékát érinti. 

A vállalat nem kívánta megerősíteni a leépítési szándékot, de a jelentések szerint Ola Kallenius vezérigazgató egy londoni tőkepiaci fórumon annak előkészületeiről hamarosan tájékoztatást ad. 

A vezérigazgató várhatóan megkéri vállalat német dolgozóit, hogy ne kérjenek fizetésemelést, mert a kereskedelmi feszültségek, a költséges autóvisszahívások és a szennyezőanyag-kibocsátás manipulálása miatt kapott hatalmas büntetések súlyosan megterhelik a cég mérlegét. 

A Daimler ez év második negyedében, tíz éve első alkalommal, 1,2 milliárd euró (mintegy 400 milliárd forint) nettó veszteséggel zárt. 

A Daimler helyzete nem egyedi. Az autóipar egészének a vártnál gyengébb növekedéssel kell számolnia, nem kis részben az amerikai-kínai kereskedelmi viszálykodás és a Brexit bizonytalanságai miatt.