Rangos elismerések fiatal tehetségeinknek

Hírek2019. nov. 10.BGA

Országos Tudományos Diákköri Konferencia legkiválóbb fiatal diákjai, kiváló tudományos eredményeik elismeréseként rangos díjakban részesültek a Magyar Tudományos Akadémián. Az idén 51 tanuló lett aranyérmes. Kiemelt cél a megújuló hazai innovációs környezetben a felnövekvő generációk érdeklődésének fölkeltése és ösztönzése a tudományos életpálya iránt.

Immár 34. alkalommal az Országos Tudományos Diákköri Tanács által, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Tudományos Akadémia fővédnökségével meghirdetett Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) legkiválóbb fiatal diákjai kiváló tudományos eredményeik elismeréseként rangos díjakat vehettek át a Magyar Tudományos Akadémián. Az eseményt támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) is.

Az OTDK-n részt vevő középiskolások száma mostanra megkétszereződött a korábbi évekhez képest és egy évtizednyi kihagyást követően ismét van Junior Pro Scientia Aranyérmes is. 

A beérkezett 313 Pro Scientia pályázatból 51 fiatal tehetség kapott aranyérmet: 48 hallgató Pro Scientia Aranyérmet, művészeti tevékenységért 2 hallgató Pro Arte Aranyérmet és egy középiskolás diák Junior Pro Scientia Aranyérmet. Rajtuk kívül a tudományos diákköri tevékenységet segítő munkájáért 58 oktató, kutató Mestertanár Aranyérem kitüntetést vehetett át.

Az OTDK hazánk immáron több mint hat évtizedes múltra visszatekintő legrangosabb tudományos rendezvényeként az alkotó fiatalok magas színvonalú bemutatkozási lehetősége, melynek kiemelt célja a felsőoktatásban tanuló tehetséges hallgatók munkájának megbecsülése, a tanár-diák szakmai kapcsolatok erősítése és támogatása, a diáktudományos tevékenység országos nyilvánosságának megteremtése és elismerése.

Figyelemre méltó eredménye az idei évnek, hogy a versenyre jelentkező középiskolások száma a korábbi (2017) kiíráshoz képest bővült, ami jó előjele annak, hogy a fiatal generációk érdeklődése fölkelthető a tudományos életpálya iránt - mondta Szabó István, az NKFI Hivatal elnökhelyettese. Hozzátette: mindez arra bíztat, hogy még nagyobb figyelmet fordítsanak a fiatal tehetséges felkutatására, motiválásukra.

Kiemelt cél a megújuló hazai innovációs környezetben a felnövekvő generációk érdeklődésének fölkeltése és ösztönzése a tudományos életpálya iránt, amelynek egyik legfőbb állomása a sikeres OTDK szereplés.

A tudományos diákköröket támogató eredményes munkásságot is elismerték az OTDTK Arany Kitűzővel, melyet 2019-ben Aáry-Tamás Lajos címzetes egyetemi docens, az oktatási jogok biztosa; Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkár, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája korábbi elnöke; Horváth Zita egyetemi tanár, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár; Németh Gábor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala jogi elnökhelyettese és Szabó István, az  NKFI Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese kapta.

Az Almanach kötetben valamennyi díjazott neve olvasható, csakúgy, mint a Mestertanár Aranyérem (és jogelődjei) kitüntetésben részesült oktatók és kutatók nevei is. Ők azok, akik az elmúlt három évtizedben meghatározó szereplői voltak a tudományos diákköri tevékenységnek, és ezen keresztül a teljes magyar felsőoktatásnak.