Nagy István: biztosítsuk jellemzően hazai forrásból a magyarok élelmiszerellátását

Hírek2021. szept. 10.MTI

Ma már nemcsak a gazdasági, hanem a nemzetbiztonsági érdekünk is úgy kívánja, hogy a magyar társadalom élelmiszerellátását jellemzően hazai forrásokból biztosítsuk - mondta az agrárminiszter a XIV. Országos Kereskedelmi Konferencián Siófokon.

Nagy István szerint az elmúlt hónapokban a veszélyhelyzetben a kereskedelem rendkívüli módon helyt állt, "ütésállóvá", válságállóvá vált, és a hazai élelmiszeripar még inkább felértékelődött. A helyzet a kormányt arra a felismerésre sarkallta, hogy minél több oldalról és több szinten önellátóvá váljon az ország - mondta.

Kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy az élelmiszeripar a rendkívüli helyzetben is biztosította a lakosság egészséges, biztonságos ellátását, miközben a termelési értéke és az exportja is tovább nőtt.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy 2020-ban az agrárium nyári 25 milliárd forintos válságkezelési csomagjából az élelmiszeripar 8 milliárd forinttal részesült. Az elmúlt uniós támogatási ciklusban nemzeti és uniós forrásokból 460 milliárd forint támogatás jutott az élelmiszeriparnak. Jelezte: a következő, 2021-2027 közötti támogatási ciklusban 750 milliárd forint az előirányzott keret csak a Vidékfejlesztési Programra.