Nagy Márton: Magyarország Kína első számú célpontjává vált 

Hírek2023. ápr. 20.MTI

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter megbeszélést folytatott Tien Kuo-livel, a China Construction Bank (Kínai Építési Bank, CCB) elnökével, tekintettel arra, hogy a pénzügyi intézmény szerdán nyitotta meg magyarországi fióktelepét - tájékoztatta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-t csütörtökön.

A találkozón áttekintették az aktuális pénzügyi és gazdasági folyamatok mellett a kétoldalú együttműködések területeit, kiemelt figyelemmel a kereskedelmi kapcsolatokra, a beruházások elősegítésére és az aktív tőkepiaci részvételre.

A tárca közleménye szerint a miniszter kiemelte, hogy a háború és az elhibázott szankciók fokozzák a bizalmatlanságot és a bizonytalanságot is a globális világban, súlyos károkat okozva a gazdasági kapcsolatokban.

Előremutató, hogy

a kínai-magyar kapcsolatokat elsősorban a béke és a kölcsönös tisztelet határozza meg,

mindkét fél a kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik.

Kína hosszú ideig lesz meghatározó szereplője a világgazdaságnak, a járvány okozta válság után gyorsan helyreállította a gazdasági növekedését, az idei növekedése 6,4 százalék lehet.

Ez is azt jelenti, hogy

Kína marad a világgazdaság egyik fő húzóereje

- tette hozzá.

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a gazdasági kapcsolatok megerősítésben jó úton haladunk, Kína 2022-ben Magyarország kilencedik, Európán kívül pedig a legfontosabb kereskedelmi partnere volt hazánknak.

Magyarország a kínai befektetők első számú célpontjává vált Kelet-Közép-Európában,

a befektetéseik összértéke 2022-re megközelítette a 8 milliárd dollárt, a kínai és a hongkongi irányítású közel 400 magyarországi vállalat pedig mintegy 16 ezer főt foglalkoztat.

Nagy Márton megköszönte a bank koronavírus-járvány alatt nyújtott segítségét és hangsúlyozta, hogy a recesszió kivédéséhez, a háború és szankciók okozta negatív hatások ellensúlyozásához meg kell őrizni az egészséges pénzpiaci hitelezést, új forrásokat és tőkét kell bevonzani a magyar gazdaságba. A kormány ebben kiemelt partnerként számít a China Construction Bankra.

A felek egyetértettek abban, hogy a két ország gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatait tovább kell erősíteni, melyet elősegítendő, az egyeztetések folyamatosak maradnak a jövőben is - olvasható a minisztérium közleményében.