Nagy Márton: Magyarországon aki akar, tud dolgozni

Hírek2023. jan. 6.MTI

Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a vállalkozások stabilitásának megőrzését és a versenyképesség további növekedését célzó intézkedések sikeresek, hiszen 2022 novemberében Magyarországon már hatodik hónapja haladta meg a 4,7 milliót a foglalkoztatottak száma, 4 millió 706 ezret elérve - értékelte az adatokat a gazdaságfejlesztési miniszter.

Nagy Márton közleményében kiemelte: ez azt jelenti, hogy 2021 novemberéhez képest a foglalkoztatottak létszáma 28,9 ezerrel volt magasabb, miközben a munkanélküliség szintje (3,8 százalék) továbbra is jelentősen alacsonyabb a 6 százalékos uniós átlagnál, és lényegesen kevesebb, mint a 2010-es, kormányváltás előtti 11 százalék.

A közlemény szerint a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozására - amelyek falnak vezették az európai növekedést, konjunktúrát - a kormány már több mint 2 ezer milliárd forintos védvonalat dolgozott ki. Ennek keretében a kormány többek közt kamatstopot vezetett be a kkv-k számára, célzott támogatást nyújt az energiaintenzív kkv-knak és rendkívül kedvező kamatozású hiteleket biztosít a Széchenyi Kártya Programon keresztül - fejtette ki a miniszter.

A napvilágot látott adatok tehát rávilágítanak, hogy Magyarországon aki akar, az tud is dolgozni. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem csak elhelyezkedni lehetséges a hazai munkaerőpiacon, hanem meg is éri dolgozni, hiszen 2010 óta az átlagbér már 2,5-szeresére emelkedett és meghaladja az 510 ezer forintot, a minimálbér pedig magasabb, mint a szocialista kormányok alatt az átlagbér volt - fogalmazott Nagy Márton.