Nagyon jól megy az online boltoknak - de nagy a külföldi láncok térnyerése

Hírek2024. feb. 29.MTI

Megfontoltabban költöttek a vásárlók tavaly és az olcsóbb árak miatt érezhetően többen rendelnek külföldi webáruházakból, ami nagy kihívást jelent a hazai kereskedőknek - mondta a GKID piackutató vállalat vezető tanácsadója az Ecommerce Expo szakmai rendezvényen.

Madar Norbert előadásában ismertette: az előzetes adatok szerint a belföldi online kiskereskedelem mintegy 1500 milliárd forintos éves forgalmat ért el 2023-ban, 8,5 százalékkal többet az előző évinél.

Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány lecsengése után története során először lassabban nőtt az online kereskedelmi forgalom, mint a hagyományos bolti kereskedelem, mert a vásárlók visszatértek az üzletekbe.

A belföldi online rendelések száma 7,2 százalékkal nőtt tavaly a 2022-es adathoz képest, a megrendelések átlagos értéke ugyanakkor 1,2 százalékkal emelkedett, ami jelzi, hogy az olcsóbb termékeket keresik a vásárlók, illetve kevesebbet tesznek a kosarukba

- mutatott rá a szakértő.

A forgalmat tekintve a legnagyobb növekedést a gyorsan forgó fogyasztási cikkek (például élelmiszerek és tisztítószerek) kategóriája érte el tavaly, ezt a divat és a szépségápolás követte.

Madar Norbert felhívta a figyelmet arra is, hogy míg a belföldi rendelésállomány 7,2 százalékkal nőtt tavaly, a csomagvolumen ugyanakkor 35,6 százalékkal, ami a külföldi webáruházak térnyerését mutatja.Magyarországon 38 ezer internetes értékesítésre alkalmas weboldal működik, aktív webáruháznak 18 ezer tekinthető, és ebből csak 2400 exportál - közölte.

A belföldi piac korlátai megnehezítik az online kiskereskedők fejlődését, ennek egyik lehetséges ellenszere, ha nem csak a hazai piacon, hanem külföldön is próbálnak vásárlókat elérni - tette hozzá.