Hasít az Air France-KLM: új rekord született

Utazás2024. feb. 29.MTI
A rovat támogatója:

Az Air France-KLM Csoport csütörtökön közzétett pénzügyi jelentése szerint árbevétele tavaly az egy évvel korábbihoz képest 14 százalékkal rekordmagas szintre, 30 milliárd euróra bővült - tájékoztatta az Air France-KLM.

A francia-holland légitársaság közölte, hogy a december 31-én zárult pénzügyi évében az üzemi eredmény 44 százalékkal 1,7 milliárd euróra emelkedett.

A vállalat adózott eredménye 934 millió euró volt az időszak végén, ez 28 százalékkal haladja meg a 2022. év végén jelentett szintet.

A közlemény szerint az elmúlt évben a légitársasági csoport járataival 93,5 millióan utaztak, 12 százalékkal többen, mint 2022-ben, a járatok átlagos töltöttsége 3,3 százalékponttal 87,3 százalékra javult.

A teljes évben felkínált kapacitás a járvány előtti érték 93 százaléka volt.Az Air France 1 milliárd euró üzemi nyereséget termelt, ez közel másfélszer nagyobb az egy évvel korábbihoz képest, a KLM pedig 650 millió euró üzemi szintű nyereséget könyvelt el, 9,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Előrejelzésében az Air France-KLM az idei évre a járvány előtti szintet elérő kapacitással és kis mértékben emelkedő költségekkel számol.Benjamin Smith, az Air France-KLM Csoport vezérigazgatója értékelésében azt írta, minden vállalásukat teljesítették, hiszen tovább stabilizálták a csoport pénzügyi helyzetét, csökkent a hitelállomány, és jelentős lépéseket tettek üzemelésük fenntarthatóbbá tétele érdekében.

Emellett rekordméretű géprendelést jelentettek be: 50 darab Airbus A350-es szélestörzsű gép vételéről, és további 40 példányra szóló opciós jogról állapodtak meg az európai gyártóval - olvasható a vállalat közleményében.