Nagyon ösztönzi a kormány, hogy ne menjünk el nyugdíjba, mégha tehetnénk is

Hírek2023. jún. 27.Növekedés.hu

A nyugdíj melletti munkavégzés mindenkinek jó, ezért is támogatja a kormány – mondta el AzÜzletnek Labancz Attila, a Magyar Államkincstár lakossági szolgáltatásokért felelős elnökhelyettese. A Kincstár elnökhelyettese kifejtette: miközben a magyar állam által a nyugdíjakra folyósított összeg havonta 465 milliárd forint, a kormány több kedvezménnyel is támogatja a nyugdíjasok tovább foglalkoztatását.

Labancz Attila AzÜzletnek elmondta: ma Magyarországon mintegy 2,5 millióan részesülnek nyugdíj, illetve nyugdíjszerű ellátásban.

A 2,5 millió főből nagyjából 2 millió főt tesz ki az öregségi nyugdíjasok száma.

A Kincstár a minden érintett számára elérhető kommunikációs felületein, a Kincstár megújult honlapján és a Facebokon is folyamatosan tájékoztatja az ügyfeleket, hogy ki és mikor kapja meg az ellátást, ami részben bankszámlára utalással, részben postai kifizetésen keresztül történik.

A két, szabadon választható lehetőség közül a bankszámlára történő utalások száma mára már meghaladja a 1,5 milliót.

A nyugdíjak újraszámolása kapcsán kifejtette: a korhatár előtti ellátásban részesülők ellátása – ami nem minősül nyugdíjnak – jellemzően 2011 végével lett megállapítva. A jogszabály ugyan eddig is biztosította azt a lehetőséget, hogy ha valaki a korhatár előtti ellátás megállapítása és az öregség nyugdíjkorhatár betöltésének időpontja között legalább 365 napot dolgozott - tehát járulékfizetéssel lefedett időszaka volt -, akkor az ellátás összegét újra kiszámíttassa.

De eddig volt egy jogszabályi korlát, ami azt mondta ki, hogy erre a lehetőségre csak a nyugdíjkorhatár betöltését követő fél éven belüli időszak áll rendelkezésre.

A tavaly július elsejével életbe lépő jogszabálymódosítás azt tette lehetővé, hogy mindazok, akik az eddigi, jogvesztő hathónapos törvényi határidőt elmulasztották, mostantól bármikor kérhetik az újraszámítást. Hozzátéve: aki a nyugdíja mellett végez keresőtevékenységet, azzal nem szerez újabb szolgálati időt, ezért esetében az újraszámításra nincs lehetőség.

A nyugdíj melletti munkavállalás kapcsán Labancz Attila hangsúlyozta:

Nagyon fontos és pozitív változások történtek ezen a téren. Amíg korábban az volt a szabály, hogy ha valaki elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, legalább egy napra szüneteltetni kellett a jogviszonyát, hogy megállapítsák az öregségi nyugdíját, 2018. július 18-ától erre már nincs szükség. A másik fontos és pozitív változás, hogy miközben az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötteknek eddig is megvolt a lehetőségük arra, hogy a nyugdíj mellett dolgozzanak, korábban járulékfizetési kötelezettségük állt fent, vagyis a 18,5 %-os társadalombiztosítási járulékot meg kellett fizetniük. Ezért cserébe az úgynevezett fél százalékos nyugdíjnövelésre szereztek jogosultságot. 2020. július 1-jével viszont a nyugdíjas munkavállalók esetében a kormány kivezette a TB járulékfizetési kötelezettséget.

Az elnökhelyettes szerint mindez nagyban segíti, hogy a nyugdíjkort betöltöttek minél többen és minél több területen munkában maradjanak.

Sőt, miközben nem kötelező nyugdíjba menni, ha valaki eléri a korhatárt, külön ösztönző is támogatja azt, hogy ne vegye azonnal igénybe az ellátást.

A korhatár betöltése után minden egyes, nem nyugdíjasként ledolgozott hónapra fél százalékos nyugdíjnövelés jár. Ami azt jelenti, hogy ha valaki például 65 év helyett 66 éves koráig dolgozik, akkor az 6 százalékos plusz nyugdíjat jelent majd a számára.